Mainstream media

Grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen was een partij met kandidaten die vaak buiten de provincie wonen waarin ze verkiesbaar zijn, en zónder verkiezingsprogramma. Niet gek, vindt Sander Philipse, als je ziet hoeveel gratis campagnetijd de partijleider in de media kreeg. Alles voor de clicks?

Rechts profiteert in mediacratie

Hoe de media met de schietpartij in Utrecht omgaan is volstrekt onverantwoordelijk. Hoewel er niets bekend was over de aanleiding, werd er wild gespeculeerd. Want je moet toch zorgen dat jouw website bovenaan de zoekresultaten verschijnt.

Media en de schietpartij in Utrecht: misselijkmakende hijgerigheid

De aanslag in Nieuw-Zeeland lijkt ver weg, maar voor Kauthar Bouchallikht is islamofobie ook in Nederland een reële dreiging. Ze vraagt zich af: wanneer gaan politiek en media dit serieus nemen?

'Nieuw-Zeeland neemt islamofobie serieus. En Nederland?'

De Telegraaf demoniseerde twee zwarte mannen in een samenzweerderig stuk, dat Sander Philipse griezelig veel aan klassieke antisemitische en anti-communistische propaganda doet denken.

Klassieke propaganda

Het is een populaire kijk op de vrijheid van meningsuiting: “Woorden zijn onschuldig; zolang je niet fysiek wordt, is er niets aan de hand.” Dat is onzin, betoogt Noor Labansdochter.

Veel te weinig aandacht voor extreemrechtse haattaal

Verrechtsing media

Vier (ex)journalisten van de Volkskrant, Trouw en de NOS over onkunde, slordigheid en populisme op de redactie.

De verrechtsing van de media

De Nederlandse media zijn grondig verrechtst de afgelopen dertig jaar. Aandacht vasthouden is cruciaal voor advertentie-inkomsten, waarmee ophef een belangrijk verdienmodel is geworden. Experts en nuance zijn daarbij maar lastige stoorzenders.

Polarisatie als product

Selma Franssen vroeg drie Vlaamse journalisten over verrechtsing, bezuinigingen en witte redacties in Vlaanderen.

Verrechtsing in de media: ook in Vlaanderen?

Persvrijheid wereldwijd

Populistische leiders in Oost-Europa maken er een sport van om onafhankelijke journalisten te beledigen. Maar de liquidatiegrappen en het gezwaai met nepgeweren is niet alleen denigrerend. “Het is levensgevaarlijk.”

milos_zeman_kalasnikov

Zo maken Oost-Europese politici de onafhankelijke media kapot

Nog geen jaar geleden werden de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde vermoord. De nog onopgeloste moord leidde tot een politieke crisis in het land. Martin Turček, vriend en collega, vertelt over de moord en de journalistieke erfenis van Kuciak.

'De moord op Ján Kuciak krijgt Slowakije niet stil'

Een groep blockchain-enthousiastelingen wil de technologie inzetten om journalistiek te beveiligen tegen dictatuur, censuur en desinformatie.

Gaat blockchain de journalistiek redden?

Palestijnse journalisten krijgen hun verhalen maar moeilijk naar buiten. Facebook en nieuwssites als The Electronic Intifada (EI) bieden uitkomst. Maar ook digitaal stuiten de Palestijnen steeds vaker op een muur, vertelt EI-oprichter Ali Abunimah.

'Het dagelijkse geweld mist totaal in de berichtgeving'