Hoewel het klimaatakkoord op allerlei manieren duurzaam gedrag oplegt aan de burger, wordt vlees eten nog altijd gezien als een persoonlijke keuze. Terwijl niet alleen de consument, maar vooral de producent flink moet inbinden, stelt Esha Guy.

'Laat vleesconsumptie geen individuele keuze blijven'

Tijdens de Week Zonder Vlees 2018 werd er in Nederland gek genoeg minder rund- en varkensvlees verkocht, maar méér kippenvlees. Alleen maar meer reden om de Week Zonder Vlees te steunen, vindt Armanda Govers.

Kip is geen 'schuldvrije' optie

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief dat sommige verstokte vleeseters laat schuimbekken. Een discussie met gehakststaafaficionado’s kan lastig zijn. Daarom hebben wij hier weerwoorden voor al hun driftige argumenten.

Zo zet je verkrampte vleeseters eindelijk eens aan het denken

Lisa Stel, bekend van haar blog Lisa goes Vegan, wil met haar recepten zo veel mogelijk mensen verleiden om eens plantaardig te eten. Met succes, getuige haar twee kookboeken en 47.000 Instagram-volgers.

'Idealistisch of commercieel; je intentie boeit dieren niet'

Veganisme een elitaire geitenwollensokkenhobby? Nee hoor, het aantal veganisten neemt in heel Nederland gestaag toe. Duizenden Nederlanders – artsen én nagelstylisten – probeerden in januari een maand plantaardig te eten. Wie niet meedoen? Mannen.

Geen gehaktbal? Geen probleem

Veganisme is meer dan een duurzaam dieet voor een betere wereld, het is een levensfilosofie. En je kunt het op slechts twee manieren doen: goed of fout.

'De druk om een goede vegan te zijn maakte me ongelukkig'

Sommige vegans houden het niet vol om 100 procent vegan te leven. Dat is niet erg, stelt Armanda Govers, zolang zij veganisme niet de schuld geven.

Veganisme is geen eitje, maar wiens schuld is dat?

Om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken, moet je verder kijken dan hightech oplossingen. Maar kun je mensen die vlees eten, vragen dat niet te doen?

Veganisten maken verschil

In Nederland heeft vleesvervanger van het eerste uur, tofu, nog altijd een imagoprobleem. Toen journalist Irene de Pous stopte met vlees eten, kreeg ze de supermarktspons ook niet lekker op tafel. Nu is ze volledig bekeerd: verse tofu bleek een openbaring.

Tofu, en dan lekker

De opdracht was een uitdaging: maak een kerstmenu van Nederlandse ingrediënten en nee, gebruik dus geen olijfolie of citroen.

Kerstmaal van lokale ingrediënten: 'Iets feestelijks maken in de Hollandse winter?'

Vleesongemak

Het nieuwe OneWorld magazine draait om ‘klimaatvriendelijk eten’. Hoe moeilijk en ongemakkelijk het ook kan zijn, we moeten het gesprek aangaan over onze eetgewoontes, pleit hoofdredacteur Seada Nourhussen in haar redactioneel.

Vleesongemak