Hoe Zit Het Met Plastic? is onafhankelijk tot stand gekomen en financieel mede mogelijk gemaakt door Nestlé en Dopper.

We betrekken bewust bedrijven en organisaties in de plasticketen die zowel een rol spelen aan de probleem- als aan de oplossingskant. Zij maken zo onafhankelijke journalistiek rond een consumentendilemma mogelijk. De financieringspartners hebben geen invloed op het journalistieke proces en de inhoud van de artikelen.

De overeenkomst tussen OneWorld en deze bedrijven is openbaar en in te zien.

Een plastictasloze samenleving bestaat. En niet in het schone Finland of in geluksparadijs Bhutan, maar in het Oost-Afrikaanse Rwanda. Hoofdredacteur Seada Nourhussen onthult vast haar eigen plasticverslaving.

Plasticschaamte

Van een geniale uitvinding groeide plastic in een halve eeuw uit tot een blok aan ons been. Hoe kon dit materiaal uitgroeien tot zo’n grote zorg? “Niet het materiaal, maar de mens is het grote probleem.”

Hoe een 'wonderproduct' een sluipmoordenaar werd

Ingenieur en plasticexpert Daniël Poolen beziet onze scheve verhoudingen met plastic.

Lief plastic, we moeten praten

Een zee vol plastic, in plaats van zeedieren. Op Bali is geen goed werkend afvalmanagementsysteem, waardoor grote delen van het eiland bezaaid zijn met plastic afval. De reportage Plastic Paradise toont de kleine initiatieven die het eiland weer plasticvrij willen krijgen.

Plastic Paradise

We blijven maar produceren. Een paar feiten en cijfers op een rij over ons plasticgebruik.

Wat gebeurt er met al het plastic dat we blijven produceren?

Eindelijk, de overheid meldt zich en verbiedt veel wegwerpplastics. Maar is de nieuwe wegwerpwet wel effectief, als het productie niet aan banden legt?

Wetgever wil producent nog geen pijn doen

Wie met een microscoop om zich heen kijkt, zou zien dat alles bedekt is met plastic deeltjes. Nanoplastic. Nu steeds duidelijker wordt dat er serieuze problemen kunnen ontstaan door hormoonverstorende toevoegingen in plastic, rijst de vraag: hoe ongezond zijn die minideeltjes?

Wij leven in een micro-plasticsoep, is dat erg?

Maar 2 procent van al het plastic wereldwijd wordt gerecycled tot een nieuw en waardevol product. Hoe kan dat?

Het probleem met recyclen

Vijf gouden tips om plastic te kunnen scheiden als een pro.

Plastic scheiden als een pro

Het bestaat: plastic gemaakt van suiker in plaats van olie. OneWorld ging op bezoek bij de Nederlandse pioniers die met hun PEF-fles de harten van de multinationals proberen te veroveren.

Deze Nederplastic van suiker verovert het bedrijfsleven

Winkels zoals Jumbo en Hema kwamen met voornemens om plastic gebruik flink te verminderen. We spraken met het winkelend publiek in Amsterdam over deze ontwikkelingen.

Plastic praatjes

Op afvalstortplaats Bantar Gebang wordt dagelijks 7.000 ton troep gedumpt. En hier woont en werkt een complete samenleving, die bestaat uit maar liefst 18.000 mensen.

Leven op de grote hoop