In de natuur

Selma Franssen reisde af naar de Shetlandeilanden om dichterbij haar grote fascinatie te komen: zeevogels. Helaas trof ze er ook flink wat plastic afval aan.

44134133421_5017a1f863_k

Vogels in vrije val

Selma Franssen ging op zoek naar zeevogels op de Shetlandeilanden.

Recent onderzoek laat zien dat piepkleine plastic deeltjes zo’n beetje overal zijn terug te vinden: in de lucht, de zeeën en rivieren, de bodem, en in planten en dieren. Over de risico’s weten we nog weinig.

13007989424_c607446752_o

Klein, kleiner, kleinst: plastic deeltjes in het milieu

We vinden overal piepkleine stukjes plastics. Maar over de risico's weten we nog weinig.

Voor de kust van Bali drijft een plastic soep waarin surfers en duikers verstrikt raken. Door gebrek aan drinkwater zijn de bewoners aangewezen op waterflessen en bij elke boodschap krijg je een tasje. Jonge ‘Trash Heroes’ willen een plasticverbod.

Idylle bedekt met plastic

Voor de kust van Bali drijft een plastic soep waarin surfers en duikers verstrikt raken.…

Marcel Beukeboom is het gezicht van het Nederlandse klimaatbeleid. Hij vertelt hoe de plasticsoep gelieerd is aan klimaatverandering.

pexels-photo-802221

De plasticsoep en hoe het de aarde helpt opwarmen

Niet alleen producenten zijn schuldig: de vraag naar plastic komt van onszelf.

Doet een overdaad aan glitter je denken aan een gezellige, onbezorgde eindejaarsperiode? Het is jammer genoeg iets ingewikkelder dan dat, schrijft Claire Gwinnett, hoogleraar aan de Staffordshire University. De populariteit van glitter en het enorme volume dat tijdens de eindejaarsfeesten wordt gebruikt, schept een groeiend probleem van vervuiling.

glitter-2500318_1280

Glitter is minder feestelijk dan je dacht

Vijf argumenten om onze verslaving aan het glinsterende goedje terug te dringen

De Nederlandse Boyan Slat startte op zijn 18de een project om oceanen van plastic af te helpen. OneWorlds nieuwe columnist Daniël Poolen is kritisch.

column-daniel-cms

Boy Wonder Boyan

Is Boyan Slats idee om de oceaan op te ruimen echt zo wereldreddend als het lijkt?

5 minuten slurpplezier uit een plastic rietje bezorgt het milieu 200 jaar overlast. Met deze herbruikbare rietjes van bamboe en metaal bindt Sipster Straws de strijd aan met wegwerpplastic.

https://www.facebook.com/whocarespuntme/videos/515830832240987/
Whocares en OneWorld delen elkaars artikelen om een zo groot mogelijk platform te bieden aan inspirerende verhalen. Bron: www.facebook.com

Mag het ook zonder plastic?

Het Zero-Waste Project is een boek van de zussen Nicky (1990) en Jessie (1994) Kroon, met als motto: leuker leven met minder plastic. Is een plasticvrij leven inderdaad leuker? En welke haken en ogen kent deze lifestyle? Dat vroegen we Jessie, de jongste helft van het duo.

High-res-Jessie-en-Nicky-Kroon-Marisa-Broekhuizen

Less plastic, more life

Zero-waste leven is volgens het boek Het Zero-Waste Project een leuker leven, hoe zit dit?

Plastic in ons vee, onze vissen, ons drinkwater. In het Westen daagt het besef dat we de wereld ermee vergiftigen, maar elders duurt de plasticliefde voort – en dat doet onze inspanningen teniet.

Schermafbeelding-2018-03-27-om-14.58.58

Bedwing de liefde voor plastic

In Iraaks Koerdistan, zoals op veel plaatsen in de wereld, duurt de plasticliefde voort.

Wat smeren we eigenlijk op ons lichaam als we verzorgingsproducten gebruiken? Journalist Robin van Wechem dook in de wereld achter het cosmetica-etiket. De juiste keuze maken, voor je lijf en het milieu, blijkt minder simpel dan je zou verwachten. “Per dag gaan er duizenden kilo’s plastic uit shampoo door de gootsteen.”

daniele-levis-pelusi-1131861-unsplash

De schuimende waarheid

De juiste verzorgingsproducten kiezen voor je lijf en het milieu, blijkt knap lastig.

Sinds het verbod op gratis plastic tassen krijg je de katoenen schoudertas overal bij: abonnementen, kledingzaken, winacties, ‘groene’ evenementen. Hip? Ja. Duurzaam? Helaas: ook deze tassen zijn niet de duurzame oplossing.

Tasjes HZHM.001

Kappen met die ‘duurzame’ katoenen tasjes

Al die tote-bags zijn funest voor het milieu.

Londen werkt aan een netwerk van drinkwaterfonteinen en stations om flessen te vullen. De stad wil zo het gebruik van wegwerpplastic terugdringen.

faucet-1684902_1920

Londen bestrijdt plastic met drinkwaterfonteinen

Londen werkt aan een netwerk van drinkwaterfonteinen en stations om flessen te vullen.…

Best ingewikkeld soms, wat nou waarbij hoort. Wij helpen je. En om het nog ingewikkelder te maken: per gemeente verschilt het of blik of drankkartons bij het plastic kunnen, dus check dit bij je gemeente.

https://www.facebook.com/whocarespuntme/videos/1401865023283304/
Whocares en OneWorld delen elkaars artikelen om een zo groot mogelijk platform te bieden aan inspirerende verhalen. Bron: www.facebook.com

Recyclen maar!

Het Eindhovense bedrijf Ioniqa ontwikkelde een nieuwe techniek om de plastic keten circulair te maken, en staat te springen om het op de markt te brengen. Unilever is als eerste om: een doorbraak?

plastic-afval1

De oplossing voor 300 miljoen ton plastic

Ioniqa wil zijn circulaire techniek op de markt te brengen. Unilever is al om.

Met duurzaam 3D-printen hebben we de kans om bijna alles wat we maken te verduurzamen, denkt Jasper Middendorp. Wereldverbeteraar Rachel spreekt de jonge ondernemer in A-Lab in Amsterdam. “3D-printen gebeurt nog voornamelijk met nieuw, vervuilend plastic.”

Zwemmen in plastic.

3D-printen met afval

Met duurzaam 3D-printen hebben we de kans om bijna alles wat we maken te verduurzamen,…

Steeds meer sneakermakers duiken in gerecycled plastic. Hoe duurzaam is de kringloopvariant van Nike?

kristian-egelund-113903-unsplash

Run baby, run

Hoe duurzaam zijn sneakers van gerecycled plastic? Je ziet het in deze Making Of-video.

Evenementen brengen onnodig veel plasticafval met zich mee, en drankgiganten willen daar iets aan doen. Zijn de plannen haalbaar en ambitieus genoeg om een verschil te maken?

david-calderon-973699-unsplash

Plastic recyclen helpt niet als je jaarlijks meer blijft produceren

De evenementenindustrie wil plasticvervuiling tegengaan, maar doen ze genoeg?

OneWorld vroeg haar lezers hoe zij in het dagelijks leven ‘duurzaam doen’. Een van de onderdelen: afval. Zo ook plasticafval. Hoewel wordt gezegd dat afval eigenlijk niet bestaat – alleen grondstoffen – is het opstapelen ervan een groot probleem. We bespreken de uitkomsten van de enquête.

ben-neale-245470-unsplash-small

Bestaat ‘afval’?

Afval bestaat niet, wordt wel gezegd. En toch is het een probleem. Hoe lossen we dat op?

Kledingwinkels zijn er genoeg. Maar waar kun je terecht als je kleding wil die gemaakt is met respect voor mens, dier en natuur, zoals kleding en accessoires van gerecycled plastic en natuurrubber?

colorful-colourful-creative-100671

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?

Droog de week door ☂️

Luiers zijn verdomd handige dingen, maar eenmaal gebruikt ook zo vies dat je ze zo snel mogelijk de prullenbak in werpt. Maar al dat plastic en die poep, daar moet toch iets van gerecycled kunnen worden? Drie samenwerkende instanties zijn daarvoor een interessante methode op het spoor: ze willen poepluiers omtoveren tot elektriciteit.

A newborn baby

Met je baby’s poepluier kun je zijn flesje opwarmen

Luierslurry wordt elektriciteit Luiers zijn verdomd handige dingen, maar eenmaal…