De vergeten fraudejacht op Somalische Nederlanders

Ver voor de toeslagenaffaire was er het ‘Somaliëproject’. Mark Rutte liet Somalische Nederlanders extra controleren op bijstandsfraude. Rassendiscriminatie, oordeelde de rechtbank, maar compensatie en mediaophef bleven uit. Een reconstructie.

Zo kraakt de kraker anno 2021

Sinds 2010 is het verboden, maar het gebeurt nog steeds: kraken. Allison C. Alonzo-Balco* legt uit hoe krakers precies te werk gaan. ‘Het is een parttime baan’, schrijft ze. En wie niet wit, cis, hetero of gedocumenteerd is, loopt veel meer risico.

Zo kraakt de kraker anno 2021

Elke boosterprik vergroot de ongelijkheid

Terwijl westerse landen aan het boosteren slaan, is in Afrika nog geen 6 procent van de bevolking gevaccineerd. Dat is precies wat donatieprogramma Covax had moeten voorkomen. Van de eerdere ambitie (een eerlijke verdeling van vaccinaties) lijkt maar weinig over.

WHO-directeur: Elke boosterprik vergroot de ongelijkheid

Energieprijzen omhoog? Een half miljoen huishoudens is al ‘energiearm’

Nu gasprijzen sneller stijgen dan ooit, houden velen hun hart vast. Zeker de 550.000 huishoudens die al ‘energiearm’ waren: zij kampen met te hoge energiekosten of wonen in een huis dat veel warmte verliest. ’Zij staan niet te boek als ‘arm’, maar zitten wel in de knel met hun rekening.’

Energieprijzen omhoog? Een half miljoen huishoudens is al ‘energiearm’

Frontex: het ‘huurlingenleger’ dat de Europese grenzen bewaakt

EU-lidstaten houden migranten zonder geldige documenten met geweld buiten de deur. EU-agentschap Frontex assisteert bij die ‘pushbacks’, waarbij mensenrechten worden geschonden en die al duizenden levens kostten. En haar macht wordt alleen maar groter.

Wat je in Nederlandse media niet leest over Israël-Palestina

Geweld ‘escaleert’, rellen ‘breken uit’ en de Palestijnen ‘komen tegenover de Israëlische politie te staan’. Nederlandse media doen alsof er een gelijkwaardige strijd is tussen Israël en Palestina. Dat is het niet, legt Esha Guy Hadjadj uit. ‘We moeten het ‘conflict’ noemen wat het is: een bezetting.’

Woonopstand: de overheid schendt de grondwet

Huisvesting is een grondrecht, maar in Nederland zijn steeds meer mensen dakloos. Daarmee schendt de overheid de grondwet. Wat moet er veranderen om het woonrecht te beschermen? Stadssocioloog en mede-organisator van de Woonopstand Gwen van Eijk legt het uit.

Woonopstand: de overheid schendt de grondwet

Waarom het n-woord nog voluit in de krant staat

De redacties van onder meer NRC, de Volkskrant en Trouw hebben geen harde regels over racistisch taalgebruik, blijkt uit rondvraag. Zo kan het n-woord en ‘blank’ tóch in de kolommen belanden. Hoe zien de hoofdredacteuren hun verantwoordelijkheid? ‘Wij volgen de samenleving.’

Waarom het n-woord nog voluit in de krant staat

Dik bij de dokter: ‘Hij stelde een maagverkleining voor’

Van aandringen op een maagoperatie tot abortus zonder pijnstilling: veel dikke mensen hebben slechte ervaringen met artsen. Activisten Kim van Megen en Veerle Metten vinden dat onaanvaardbaar. ‘Wij willen net zo behandeld worden als dunne mensen.’

Dik bij de dokter: ‘Hij stelde een maagverkleining voor’

Wie zijn Black Lives Matter (en wat hebben ze bereikt)?

‘Black Lives Matter’ scandeerden miljoenen mensen vorig jaar tijdens wereldwijde demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Maar wat weten we over de organisatie áchter die kreet – hun strategie, impact en de drie zwarte vrouwelijke oprichters? Een profiel.

Wie zijn Black Lives Matter (en wat hebben ze bereikt)?