Vijf jaar geleden stortte Rana Plaza in. Bij de fabrieksramp kwamen 1134 mensen om het leven, en raakten duizenden mensen gewond. Kledingbedrijven beloofden daarna massaal beterschap. Wat is daarvan terechtgekomen?

Vijf jaar na de Rana Plaza-ramp

De illusie van tweedehands

Kledingmerken zijn nog weinig transparant

24 april 2013. Op deze dag voltrok zich de grootste ramp in de geschiedenis van de textielindustrie. Het negen verdiepingen tellende Rana Plaza gebouw in Bangladesh stortte in. Ruim 1100 mensen kwamen om het leven.

De kleding wordt duur betaald

Een doodskist van negen etages

Zo'n ramp mag nooit meer gebeuren

Fast fashion

Met het het instorten van Rana Plaza werd in een klap duidelijk en zichtbaar wat de gevolgen zijn van de enorme vraag naar veel en goedkope kleding (fast fashion). Na de ramp kwam de textielindustrie onder een vergrootglas te liggen. Kledingbedrijven beloofden de arbeidsomstandigheden te zullen verbeteren. Maar is dat ook gebeurd? Is de textielindustrie ‘schoner’ geworden? 

Schrapen voor de slachtoffers

Schoner werken in de kledingfabriek

Waarom transparantie cruciaal is voor een eerlijke kledingindustrie

Hoe veilig zijn de fabrieken van H&M in Bangladesh?

De doden blijven vallen …al worden de kledingfabrieken wel iets veiliger

Ze raakten gewond, maar werden levend uit de puinhopen van Rana Plaza gehaald. OneWorld sprak met drie vrouwen en een man, die beschrijven wat hen is overkomen en hoe zij na de klap de draad – soms letterlijk – weer oppakken:

Wat gaat er nog mis?

Hoewel er de afgelopen jaren dingen zijn verbeterd in de industrie, met name op het gebied van fabrieksveiligheid, gaan er nog een heleboel dingen niet goed. Denk aan vakbondsvrijheid, seksuele intimidatie en leefbare lonen.

Leefbare lonen in de textielindustrie: nog een lange weg te gaan

Thuiswerkers in Pakistan: 'Ze zijn het afvoerputje van de mondiale textielindustrie'

De leerindustrie kijkt niet verder dan het slachthuis

Europa dreigt toegang van textiel uit Bangladesh stop te zetten

Onderzoek: kledingbranche tegen wetgeving

Na het instorten van Rana Plaza, nu vier jaar geleden, kwamen er allerlei initiatieven van de grond om de handel in kleding transparanter te maken. Een daarvan was het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel dat op 4 juli 2016 werd ondertekend door vakbonden, de overheid, maatschappelijke organisaties en meer dan vijftig bedrijven. Een goede zaak, zo leek. Maar achter de schermen werd het textielconvenant voor hele andere doeleinden gebruikt. Uit onderzoek van OneWorld in samenwerking met Argos bleek dat brancheorganisaties van kledingbedrijven met het Nederlandse convenant een Europese wet probeerden te voorkomen die de arbeidsomstandigheden in de kledingsector juist moet verbeteren.

Europees Parlement roept op tot wetgeving om misstanden kledingsector aan te pakken

Convenant kledingindustrie; opstap of stoplap?

Kledingbranche tegen wet die misstanden in de industrie moet aanpakken

Zo kan het ook

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de negatieve gevolgen van de kledingindustrie. Maar er is ook een andere kant: zo zijn er steeds meer merken die laten zien dat het op een andere manier kan. Kleding gemaakt met respect voor mens, milieu en dier. Dat draagt pas echt lekker!

Is het echt nodig om de eigenaar te zijn van je jeans?

Mode 2.0: kleding downloaden op maat

Het verhaal achter dit kledingmerk is lang niet zo basic als de shirts zelf

Lisa Konno maakt mode tegen kledingverspilling

Kledingbibliotheek Lena rekent af met fast fashion

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?

Kledingwinkels zijn er genoeg. Maar waar kan je terecht als je kleding wil die gemaakt is met respect voor mens, dier en natuur? OneWorld geeft tips.

Regenjassen zijn hartstikke hip. En op het milieuvervuilende polyester hebben producenten ook wat bedacht: kleding en accessoires van gerecycled plastic en natuurrubber.

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?

Zo zacht als zijde, zo sterk als polyester en minstens zo duurzaam als biologisch katoen. Lyocell is bezig aan een snelle opmars in de kledingindustrie.

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?

De meeste lingeriemerken staan niet bepaald bekend om hun duurzame en eerlijke productie­methoden. Gelukkig zijn er steeds meer merken die laten zien dat het kan: sexy en duurzaam tegelijk.

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?