Circulaire economie voor dummies

Het onlangs verschenen boek Gebroken kringlopen van Ronald Rovers is een pleidooi voor een nieuwe manier van kijken naar onze niet-hernieuwbare grondstoffen. We nemen geen verantwoordelijkheid voor het gebruik van deze bronnen, en ze worden volgens Rovers bovendien gediscrimineerd in onze huidige opvatting van een circulaire economie.

‘De ongelijke behandeling van grondstoffen is discriminatie’

OneWorld vroeg haar lezers hoe zij in het dagelijks leven ‘duurzaam doen’. Een van de onderdelen was afval. Hoewel wordt gezegd dat afval eigenlijk niet bestaat – alleen grondstoffen – is de opstapeling ervan een groot probleem.

Bestaat ‘afval’?

2018 leek het jaar van opstand, van groeiend verzet. Van gele hesjes én klimaatbetogers. Volgens Kate Raworth is er meer dat hen verbindt dan het lijkt. “Het is tijd om ons economisch systeem zo te hervormen dat het herstelt wat het verbruikt.”

‘Wie de wereld wil veranderen, moet de wet veranderen’

Aan vijf tafels worden momenteel de contouren van ons klimaatakkoord geschetst – en daarmee die van toekomstig Nederland. Wat gebeurt daar? Joris Lohman vertelt over de gesprekken aan de landbouwtafel: kringlopen sluiten, menselijke mest en de boer als energieleverancier.

Circulaire landbouw heeft de toekomst

Uitdagingen voor de toekomst

Jaarlijks worden miljoenen kledingstukken weggegooid. Fast fashion heeft een kledingafvalberg tot gevolg die zijn weerga niet kent. Hoe werken we deze op een duurzame manier weg?

Een nieuw leven voor oude kleren

Nederland wil in 2025 koploper zijn in hoogwaardige textielrecycling, maar initiatieven op dit vlak zijn nog versnipperd en kleinschalig. Wat staat een doorbaak in de weg? Een rondgang langs verschillende partijen.

Nieuwe kleding maken uit oud textiel gebeurt mondjesmaat

Iets meer dan 9 procent van de grondstoffen in de wereldeconomie wordt hergebruikt. Dat blijkt uit het eerste Circularity Gap Report. Het gaat onder meer om materialen voor de bouw, voedsel voor menselijke consumptie en grondstoffen voor elektrische apparaten.

Slechts 9 procent grondstoffen wordt hergebruikt

Bemoedigende voorbeelden

Het Eindhovense bedrijf Ioniqa ontwikkelde een nieuwe techniek om de plastic keten circulair te maken, en staat te springen om het op de markt te brengen. Unilever is als eerste om: een doorbraak?

De oplossing voor 300 miljoen ton plastic

Vorig jaar opende The Green House zijn deuren in Utrecht. Het gebouw is energieneutraal en kan als bouwpakket uit elkaar worden gehaald. Volgens de initiatiefnemers is dit het nieuwe nulpunt voor circulair bouwen en ondernemen.

The Green House wil ijkpunt zijn voor circulariteit

Puck Middelkoop en Emma Zee werden tegelijk moeder. “Onze kleintjes groeiden in hun eerste twee jaar acht maten”, zegt Middelkoop. Dat leidde tot vuilniszakken vol kinderkleding. “We dachten: dat kan goedkoper, duurzamer en makkelijker.” Even later werd Hulaaloop geboren.

Hulaaloop wil circulaire kinderspullen, van speelgoed tot autozitjes

In elke stad moeten weleens bomen worden gekapt. In plaats van die als afval te behandelen, zet Amsterdam steeds meer in op hergebruik. Eindelijk, verzuchten ze bij houtzagerij Stadshout. Want waarom zou je hout van ver halen?

Van boom naar bankje: Amsterdams hout wordt circulair

Wie de krant openslaat of het journaal ziet, kan denken dat iedereen boos is en de wereld niet meer te redden valt. Niets van waar, zegt Hotze Hofstra: het barst van de prachtige projecten die de wereld vooruithelpen.

De wereld staat in brand? Niet als het aan deze duurzame projecten ligt