Circulaire economie voor dummies

Het onlangs verschenen boek Gebroken kringlopen van Ronald Rovers is een pleidooi voor een nieuwe manier van kijken naar onze niet-hernieuwbare grondstoffen. We nemen geen verantwoordelijkheid voor het gebruik van deze bronnen, en ze worden volgens Rovers bovendien gediscrimineerd in onze huidige opvatting van een circulaire economie.

viktor-juric-1188126-unsplash

‘De ongelijke behandeling van grondstoffen is discriminatie’

We behandelen niet-hernieuwbare grondstoffen niet hetzelfde als hernieuwbare grondstoffen.

OneWorld vroeg haar lezers hoe zij in het dagelijks leven ‘duurzaam doen’. Een van de onderdelen was afval. Hoewel wordt gezegd dat afval eigenlijk niet bestaat – alleen grondstoffen – is de opstapeling ervan een groot probleem.

ben-neale-245470-unsplash-small

Bestaat ‘afval’?

Afval bestaat niet, wordt wel gezegd. En toch is het een probleem. Hoe lossen we dat op?

2018 leek het jaar van opstand, van groeiend verzet. Van gele hesjes én klimaatbetogers. Volgens Kate Raworth is er meer dat hen verbindt dan het lijkt. “Het is tijd om ons economisch systeem zo te hervormen dat het herstelt wat het verbruikt.”

59445_114789_QvnBSS

‘Wie de wereld wil veranderen, moet de wet veranderen’

Kate Raworth ziet verbinding in het groter wordende verzet in België.

Aan vijf tafels worden momenteel de contouren van ons klimaatakkoord geschetst – en daarmee die van toekomstig Nederland. Wat gebeurt daar? Joris Lohman vertelt over de gesprekken aan de landbouwtafel: kringlopen sluiten, menselijke mest en de boer als energieleverancier.

Koeien

Circulaire landbouw heeft de toekomst

Joris Lohman over het klimaatakkoord.

Uitdagingen voor de toekomst

Jaarlijks worden miljoenen kledingstukken weggegooid. Fast fashion heeft een kledingafvalberg tot gevolg die zijn weerga niet kent. Hoe werken we deze op een duurzame manier weg?

Een nieuw leven voor oude kleren

Kan circulariteit de kledingafvalberg oplossen?

Nederland wil in 2025 koploper zijn in hoogwaardige textielrecycling, maar initiatieven op dit vlak zijn nog versnipperd en kleinschalig. Wat staat een doorbaak in de weg? Een rondgang langs verschillende partijen.

8435953365_4fe753f7b5_k

Nieuwe kleding maken uit oud textiel gebeurt mondjesmaat

Wat staat een doorbaak in de weg?

Iets meer dan 9 procent van de grondstoffen in de wereldeconomie wordt hergebruikt. Dat blijkt uit het eerste Circularity Gap Report. Het gaat onder meer om materialen voor de bouw, voedsel voor menselijke consumptie en grondstoffen voor elektrische apparaten.

33116996483_b2af484566_k

Slechts 9 procent grondstoffen wordt hergebruikt

Transitie naar circulaire economie kan impact klimaatverandering verzachten Iets meer…

Bemoedigende voorbeelden

Het Eindhovense bedrijf Ioniqa ontwikkelde een nieuwe techniek om de plastic keten circulair te maken, en staat te springen om het op de markt te brengen. Unilever is als eerste om: een doorbraak?

plastic-afval1

De oplossing voor 300 miljoen ton plastic

Ioniqa wil zijn circulaire techniek op de markt te brengen. Unilever is al om.

Vorig jaar opende The Green House zijn deuren in Utrecht. Het gebouw is energieneutraal en kan als bouwpakket uit elkaar worden gehaald. Volgens de initiatiefnemers is dit het nieuwe nulpunt voor circulair bouwen en ondernemen.

beeld-cover

The Green House wil ijkpunt zijn voor circulariteit

Een volledig circulair restaurant in hartje Utrecht opent haar deuren

Puck Middelkoop en Emma Zee werden tegelijk moeder. “Onze kleintjes groeiden in hun eerste twee jaar acht maten”, zegt Middelkoop. Dat leidde tot vuilniszakken vol kinderkleding. “We dachten: dat kan goedkoper, duurzamer en makkelijker.” Even later werd Hulaaloop geboren.

hulaaloopfoto

Hulaaloop wil circulaire kinderspullen, van speelgoed tot autozitjes

Bij Hulaaloop kunnen ouders een abonnement nemen op kinderkleding voor peuters tussen de…

In elke stad moeten weleens bomen worden gekapt. In plaats van die als afval te behandelen, zet Amsterdam steeds meer in op hergebruik. Eindelijk, verzuchten ze bij houtzagerij Stadshout. Want waarom zou je hout van ver halen?

houtzagerij-stadshout8

Van boom naar bankje: Amsterdams hout wordt circulair

Gekapte bomen zijn geen afval meer.

Wie de krant openslaat of het journaal ziet, kan denken dat iedereen boos is en de wereld niet meer te redden valt. Niets van waar, zegt Hotze Hofstra: het barst van de prachtige projecten die de wereld vooruithelpen.

city-clouds-cloudy-2083

De wereld staat in brand? Niet als het aan deze duurzame projecten ligt

Bang dat de problemen zich opstapelen? Hotze Hofstra ziet ook veel duurzame oplossingen.