Alleen in Polen en op Malta is in Europa abortus nog niet (volledig) gelegaliseerd. In Nederland kennen we, mede door feministisch protest, een abortuswet sinds 1984: de Wet Afbreking Zwangerschap. Hoe kwam die wet tot stand, en wat staat erin? Hoe geaccepteerd is abortus eigenlijk nu in Nederland?

download

Nooit meer terug naar de breinaald

Geschiedenis van het recht op baas in eigen buik zijn.

Ook in Nederland zijn er zogehete ‘pro-life’-mensen en groeperingen actief. Zij verdedigen naar eigen zeggen het ‘ongeboren leven’, en zijn anti-abortus en anti-euthanasie. Tegenover pro-life staat pro-choice. Mensen of groeperingen die zich als pro-choice labelen, verdedigen het recht op keuzevrijheid en lichamelijke zelfbeschikking van vrouwen. Wat voor misleidende informatie over abortus verspreid de Nederlandse pro-life organisatie Schreeuw Om Leven, en waarom is dat schadelijk?

Er-is-hulp_1

Hoe ‘Er Is Hulp’ misleidende informatie verspreidt over abortus

‘Ik kan al voelen’ zegt 8-weken oude foetus in promotiemateriaal van pro-life-organisatie.

Nederlandse media maken soms (onbewust) reclame voor kwalijke pro-life doeleinden, door middel van hun beeldgebruik. Hoe dragen ze bij aan het taboe op abortus, en hoe kan het anders?

doctor-1228627_1920

Media, draag niet bij aan het taboe op abortus

Tendentieuze foto's dragen bij aan het taboe rondom zwangerschapsafbreking.

De abortuspil, een pil die vrouwen kunnen nemen aan het begin van hun ongewenste zwangerschap, is op dit moment in Nederland nog niet via de huisarts te verkrijgen. Met name feministen betogen dat de abortuspil bij de huisarts abortus toegankelijker en comfortabeler zou maken voor vrouwen. Is dit de volgende stap voor abortus in Nederland?

Actie “Baas in eigen buik”, 1971

Waarom de abortuspil via de huisarts verkrijgbaar moet zijn

Besluit tot abortus is al zwaar genoeg. Extra hindernissen opwerpen is niet nodig.

Elders

Tientallen landen op de wereld hebben nog erg strikte abortuswetgeving, maar er is hoop. Recent maakten zowel Ierland als Argentinië stappen richting moderner abortusbeleid. In Ierland was dat onder andere het gevolg van tientallen jaren activisme. Moedige en openhartige verhalen van Ierse vrouwen die door de campagne in de openbaarheid traden over hun ervaring met abortus, maakten het verschil.

image2-1

Ierse abortusoverwinning behaald dankzij openhartige verhalen

Hoe is het referendum zo'n succes geworden, en wat dat betekent dat voor Ierse vrouwen?

1024px-Dublin_Savita_Halappanavar_Rally_121

Ierse vrouwen en hun abortusoverwinning

Na decennia strijd eindelijk recht op veilige en legale abortus.

In veel landen in Latijns-Amerika is het nog dramatisch gesteld: vrouwen mogen alleen wanneer zij bijvoorbeeld verkracht zijn of in levensgevaar verkeren, legaal een abortus laten uitvoeren. Zowel in El Salvador als in Brazilië leidt dat tot bizarre situaties.

In El Salvador worden vrouwen die een miskraam hebben meegemaakt, gearresteerd. In Brazilië faciliteren vrouwen onderling in Whatsappgesprekken illegale en onveilige abortus. Activisten timmeren aan de weg om zwangerschapsbeëindiging legaal te maken.

d160302_Juan_Carlos_slv0018

Verplicht moeder, tot de dood erop volgt

Deel één van een reportage: abortusrechten in El Salvador.

d170331_slv1784

‘Pas als de moeder op sterven ligt, mogen we iets ondernemen’

Deel twee van een reportage: abortusrechten in El Salvador.

Brazilie-abortus-doodshoofden2-0618

“Als het zelfs in een streng katholiek land als Ierland lukt…”

De moeizame weg naar legale abortus in Brazilië.

Toch houdt de vooraanstaande abortusactiviste Debora Diniz, die inmiddels haar thuisland Brazilië moest ontvluchten wegens bedreigingen, hoop.

33301942286_45ef3107fb_o

Bedreigde Braziliaanse abortusactivist: ‘We zien een historische omwenteling’

In gesprek met de prominente voorvechter van abortusrechten in Brazilië, Debora Diniz.