‘Met Rutte gaan we het niet redden’

Interview met directeur Liset Meddens van burgerbeweging Fossielvrij NL

‘Ik ga toch geen áctievoeren?’, dacht Liset Meddens een paar jaar geleden nog. Inmiddels is ze directeur van burgerbeweging Fossielvrij NL en zit ze de fossiele industrie op de hielen met acties, brieven en petities.

'Met Rutte gaan we het niet redden'

‘Nederland, stop met je (emissie)loze beloftes’

De overheid beloofde het goede voorbeeld te geven door duizenden uitstootvrije auto’s aan te schaffen. In werkelijkheid zijn het er een paar honderd. Het wordt tijd dat de overheid haar eigen woorden wat serieuzer gaat nemen, zegt Daniël Poolen.

'Nederland, stop met je (emissie)loze beloftes'

‘Politici ‘geschokt’ door vele daklozen? Ze hebben het zelf veroorzaakt’

Het nieuws dat het aantal dakloze mensen in Nederland snel toeneemt, herinnert Cody Hochstenbach aan de tijd dat zijn eigen vader dakloos was. De zogenaamd geschrokken reactie van politici frustreert hem. ‘Dit is het logische gevolg van decennia falend woonbeleid.’

'Politici 'geschokt' door vele daklozen? Ze hebben het zelf veroorzaakt'

‘Risicogroepen worden niet ‘beschermd’, maar buitengesloten’

Het kabinet schermt met de belofte ‘de kwetsbaren te beschermen’ tijdens de coronacrisis, maar in de praktijk zijn zij allesbehalve prioriteit. Ruttes strategie is gebaseerd op discriminatie en uitsluiting, niet op inclusie en samenwerking, zegt Tamar Doorduin. Ze wijst op een democratischer alternatief.

'Risicogroepen worden niet 'beschermd', maar buitengesloten'

Wie plukt de vruchten in ons belastingparadijs? (spoiler: jij niet)

Nederland is enorm populair bij multinationals: ons land telt maar liefst 14.000 brievenbusfirma’s en is een van ’s werelds grootste doorvoerlanden voor het verschuiven van winst. Welke voordelen heeft dat, en wat betekent het voor de Nederlandse burger?

Wie profiteert van ons belastingparadijs? (Spoiler: jij niet)

Dat jij geen woning kan vinden is niet de schuld van migranten, maar van woonbeleid

Statushouders krijgen vaak de schuld van het gebrek aan betaalbare huurwoningen. Terwijl niet migranten, maar de overheid blaam treft, zegt stadsgeograaf Cody Hochstenbach. ‘Door te wijzen naar statushouders, kan de politiek ongestoord verder gaan met het afbreken van de Nederlandse volkshuisvesting.’

Niet migranten, maar politici veroorzaken het woningtekort

Hoe de koopwoning een onbereikbare droom werd

In heel Nederland neemt het aantal jongvolwassenen met een koopwoning in hoog tempo af, concludeert stadsgeograaf Cody Hochstenbach in nieuw onderzoek. Dat is het gevolg van bewust beleid. ‘Er is een markt ontstaan waarin jonge mensen de hoge prijzen niet kunnen betalen, terwijl oudere mensen profiteren.’

Hoe de politiek een koopwoning voor jongeren onbereikbaar maakt

Waarom weigert Nederland minderjarige vluchtelingen op te vangen?

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn niet veilig in de Griekse kampen. Na lang aandringen was Nederland bereid 50 van hen op te vangen, van wie er nu pas 2 hier zijn.

Waarom weigert Nederland minderjarige vluchtelingen op te vangen?

‘Lhbti+’ers worden onterecht uitgezet, ik schaam me dood’

Tientallen lhbti+ vluchtelingen worden onterecht teruggestuurd naar onveilige landen. In Nederlandse asielzoekerscentra worden ze gepest, uitgescholden en soms zelfs aangerand. Sandro Kortekaas vecht voor hun bescherming, en voor hervorming van de procedure.

'Lhbti+'ers worden onterecht uitgezet, ik schaam me dood'

Bij de echte subsidieslurpers heet het ineens ‘belastingvoordeel’

Luie kunstenaars, de subsidiesponzen van de hulpindustrie, de antiracismebeweging: het liefst worden ze gediskwalificeerd met het feit dat ze wat geld krijgen van de overheid. Maar daarmee blijven de echte subsidieslurpers buiten schot, schrijft Ruby Sanders.

Bij de echte subsidieslurpers heet het ineens 'belastingvoordeel'