Is er nog steeds geen chocola met goed geweten te eten?

Er was eerder dit jaar ruim baan voor de kritiek van journalist Teun van de Keuken op chocolademakers Tony’s Chocolonely. Bij onder andere Pauw mocht hij vertellen dat slavernij nog steeds in Tony’s repen zit, dat het onrecht steeds groter wordt in de...

Een bordje duurzaamheid mét vrijheid, alstublieft

Wat heeft vrijheid te maken met wat er op ons bord belandt? Frank van Kesteren deed voor zijn master International Development Studies (Universiteit van Amsterdam) onderzoek naar de rol van vrijheid in duurzame voedselconsumptie in Buenos Aires (Argentinië). Het is...

Goedkope papiertest spoort zika op

Het zika-virus, dat door muggen wordt overgedragen, wordt in verband gebracht met geboorteafwijkingen. Omdat veel besmette patiënten geen symptomen vertonen, is een betrouwbare test erg belangrijk. Tot nog toe werd het virus meestal opgespoord aan de hand van...

Glyfosaat: veilig in de EU, met een helpende hand van Monsanto

Op 18 en 19 mei komen de Europese lidstaten in Brussel samen om te stemmen over hernieuwde toelating van glyfosaat. Volgens EU-voedselautoriteit EFSA is de herbicide veilig, een conclusie die tot stand kwam met wat (dubieuze) hulp van maker Monsanto. Hoeveel liters...