Opnieuw discussie over directie-salarissen goede doelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Geld geven aan een goed doel om er vervolgens achter te komen dat de directeur meer verdient dan wettelijk is toegestaan, dat kan toch niet? Volgens onderzoek van de Volkskrant verdienen de directeuren van vier goede doelen meer dan een minister

In 2004 onthulde de Volkskrant dat de directeur van de Hartstichting 175 duizend euro verdiende, meer dan alle andere directeuren van goede doelen. Naar aanleiding hiervan besloot de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) een plafond voor de salarissen van goede doelendirecteuren in te stellen. Een decennium later stelt de Volkskrant salarissen van directeuren van goede doelen opnieuw aan de kaak.

Ondanks het wettelijk ingestelde salarisplafond is uit recent onderzoek van de Volkskrant gebleken dat vier directeuren van veertig onderzochte grote goede doelen in 2015 toch te veel geld hebben verdiend. Het gaat om de directeuren van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Oranje Fonds, het KNGF Geleidehonden en KWF Kankerbestrijding.

Goede doelen die zich richten op ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid blijven wel onder het officieel vastgestelde plafond van 144 duizend euro, maar rijden soms nog wel in bijvoorbeeld leaseauto’s. ‘Dat is gewoon toegestaan’, zegt brancheorganisatie Goede Doelen Nederland (voorheen VFI) tegen Volkskrant.

Hoogleraar filantropie Theo Schuyt denkt dat de discussie over salarissen nog wel even zal voortduren. Tegen Volkskrant zegt hij dat ‘de goede doelen branche de laatste jaren vooral bezig is met regels en de controle daarop, maar niet helder de boodschap overbrengt wat de sector doet’. Daarom bestempelt hij de branche als ‘kwetsbaar voor affaires’. Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.

Eerder schreven we al over het onderzoek van Sabrina Bos, die aantoonde dat ‘er een sterke negatieve relatie bestaat tussen de hoogte van directiesalarissen en de intentie om te doneren’. Een hoog directiesalaris zou namelijk het vertrouwen in de organisatie beschadigen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons