Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
#Nigeriakiest, een serie door correspondent Femke van Zeijl, standplaats Lagos
Deel 1: De issues
Deel 2: De kiezers
Deel 3: De kandidaten

Het leger kon de veiligheid rondom de verkiezingen niet garanderen, kregen Nigerianen begin februari, een week voor de verkiezingen, ineens te horen. Daarom werd de stembusgang zes weken uitgesteld. In die tijd kwam er een offensief op gang tegen Boko Haram in het door geweld geteisterde noordoosten van Nigeria. Met militaire hulp van buurlanden en zelfs de inzet van huurlingen, wist het leger de moslimstrijders uit tientallen gemeenten te verdrijven en zo eindelijk hun opmars een halt toe te roepen.

Verkiezingsstunt
Militaire voorlichters spreken al van de overwinning op Boko Haram, maar cynici noemen het  een verkiezingsstunt van president Goodluck Jonathan, die zich in de zes jaar dat hij aan de macht was weinig aantrok van de misère in het noordoosten. Zijn grootste tegenstander Muhammadu Buhari voerde niet voor niets campagne met de slogan ‘Wij zullen Boko Haram wel verslaan’. Anderen menen dat de verkiezingen werden uitgesteld omdat Jonathan in de peilingen op een achterstand stond.

Jonathans tegenstander Buhari voerde campagne met de slogan ‘Wij zullen Boko Haram wel verslaan’

Wat ook de werkelijke reden van het uitstel was, zaterdag is het zover. Dan kunnen Nigerianen naar de stembus om te kiezen voor een nieuwe president en volksvertegenwoordiging. Maar lang niet iedereen zal daartoe in staat zijn.  De anderhalf miljoen mensen die volgens internationale organisaties voor de terreur op de vlucht zijn, kunnen niet naar hun gemeente om te stemmen. Daarnaast heeft een vijfde van geregistreerde kiezers nog altijd zijn persoonlijke stempas niet kunnen ophalen.

femke van zeijl (c) ruud pos 2022 crop

Over de auteur

Femke van Zeijl woont en werkt als freelance correspondent in Lagos, Nigeria. Ze schrijft voor Nederlandse en internationale media en maakt …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief