Kieshulpjes voor ontwikkelingsbeleid en milieu

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Nederland moet veel minder geld uitgeven aan ontwikkelingshulp” en “De bio-industrie moet worden afgeschaft”. Ook de ‘normale’ stemhulpen op internet besteden aandacht aan ontwikkelingssamenwerking en milieu. Maar voor mensen die deze thema’s écht belangrijk vinden voor hun keus op 9 juni, heeft Stemwijzer de Wereldstemwijzer ontwikkeld. Milieuorganisaties introduceerden de Groene Kieswijzer.

Kieshulpen op een rijtje
Laatst bijgewerkt: 31 mei

Stemwijzer
Beantwoord 30 stellingen
Kieskompas
Beoordeel 30 stellingen
Groene Kieswijzer
Beantwoord 22 stellingen over milieu
Wereldstemwijzer
Tien stellingen over internationale zaken 
Stem over de grens over vrede en veiligheid, door IKV Pax Christi
Brand voting stemadvies op basis van je merkenvoorkeur: welke koffie, welk goed doel, welk mobieltje past bij jou?
Stemhok stemwijzer
Weer eens wat anders…

Standpunten politieke partijen
over ontwikkelingssamenwerking (NCDO)
over milieu (Greenpeace)
over roze zaken (COC), ook op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en aidsbestrijding

Stemgedrag politieke partijen
Stemmentracker
Stemmetjegroenehart.nl
Hoe stemden partijen eerder
in de Tweede Kamer?

Stemexamen
Weet je wel genoeg over politiek?

Politieke realiteit
“De Wereldstemwijzer bestaat naast de 30 algemene stellingen, uit tien specifieke stellingen over ontwikkelingssamenwerking en andere internationale zaken, zoals vredesmissies,” vertelt Tatjana Meijvogel-Volk, projectleider Internationale Politiek van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de ontwikkelaar van Stemwijzer.

“Die tien stellingen zijn niet gebaseerd op partijprogramma’s, maar op stemmingen in de Tweede Kamer de afgelopen drie jaar. Kiezers worden van alle kanten bestookt met mooie beloften, maar de politieke realiteit wordt soms vergeten. Op deze manier wordt er ook teruggekeken,” legt Meijvogel-Volk uit.

Groene kiezers
Bij de Groene Kieswijzer gaat het vooral om belangrijke milieuthema’s, of deze nu in de verkiezingsprogramma’s zijn opgenomen of niet. “Sommige partijen besteden maar een paar regels aan milieu in hun partijprogramma. We willen toch weten hoe zij over bepaalde onderwerpen denken,” vertelt Mari den Hartog van Stichting Natuur en Milieu, de initiatiefnemer van de groene versie van de stemwijzer. “We hebben dus zelf stellingen opgesteld en laten beantwoorden door de partijen. Alle partijen, behalve de PVV, hebben dat gedaan.”

Ideale wereld
André Krouwel, directeur van Kieskompas en politicoloog aan de VU, denkt juist dat het belangrijk is dat er wordt gekeken naar beloften van partijen nu: “We kijken naar wat partijen in een ideale wereld zouden stemmen. Je kunt nu nog niet weten welke coalitie er zal zijn en hoe onderlinge afspraken de stemming zullen beïnvloeden.” Bij Kieskompas wordt gekeken naar welke onderwerpen voor de partijen belangrijk zijn, en over welke thema’s veel onenigheid is tussen partijen. “Ontwikkelingssamenwerking is zo’n onderwerp,” aldus Krouwel.

Kieskompas heeft geen alternatief voor de Wereldstemwijzer ontwikkeld. “Bij Kieskompas kun je zelf bepalen welke onderwerpen je belangrijk vindt en welke niet. De onderwerpen die je aanvinkt, tellen mee bij het bepalen van je politieke landschap.”

 

 

 

 

 

Global Village Media organiseert op 3 juni een debat over politiek en ontwikkelingssamenwerking. Wat willen politici met de hulp? O.l.v. Frénk van der Linden, in de Rode Hoed in Amsterdam.In het juninummer van onzeWereld lees je een uitgebreid overzicht van de standpunten van de partijen over het ontwikkelingsbeleid.

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons