Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Veel meisjes missen tijdens hun menstruatie school vanwege de hoge prijzen van maandverband. Een pak kost namelijk één dollar, terwijl de meeste families van twee dollar per dag moeten rondkomen. De overheid in kenia wil daar wat aan gaan doen. 

Geschat wordt dat meisjes ongeveer twintig procent van het aantal lessen op school missen omdat ze geen goede hygiëne producten hebben. Ook blijkt uit onderzoek dat de helft van alle meisjes in de puberteit in Nairobi seks met oudere mannen moet hebben om geld voor dit soort essentiële gebruiksvoorwerpen te verdienen.

Het Keniaanse Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Technologie wil door middel van deze wet meer meisjes in de schoolbanken houden. Sinds 2011 is de Keniaanse overheid al bezig geld vrij te maken voor dit project. De nieuwe wet verplicht de overheid nu daadwerkelijk haar plannen uit te voeren en ieder schoolmeisje te voorzien van maandverband.

Dit jaar is 500 miljoen Keniaanse shilling (ongeveer 4,5 miljoen euro) uitgetrokken om de meisjes te kunnen voorzien van gratis maandverband, maar dit bedrag zal waarschijnlijk verhoogd moeten worden om aan de nieuwe wet te voldoen. Om alle meisjes te voorzien van ondergoed en maandverband is namelijk ongeveer 2,6 miljard Keniaanse shilling nodig (ongeveer 22,4 miljoen euro). De scholen krijgen de verantwoordelijkheid het maandverband te kopen en te verdelen. Het uitvoeren van dit beleid zal echter goed moeten worden gecontroleerd door de overheid zodat het geld niet voor andere doeleinden gebruikt wordt.

Onderwijs voor meisjes is van groot belang voor de ontwikkeling van de economie en gelijke rechten in ontwikkelingslanden. Het ontbreken van menstruatie producten speelt helaas ook in andere landen, zoals Nepal, Sierra Leone en Uganda, een grote rol in het missen van onderwijs van tienermeisjes.

Meer lezen? Klik hier

Foto: Wikimedia Commons

Over de auteur

Mara is redactiestagiair bij OneWorld. Ze is afgestudeerd in Global Crime, Security and Justice. Naast internationale georganiseerde …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500