Moeilijkheden door maandverband

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Cijfers van het Keniaanse Ministerie van Onderwijs tonen aan dat meisjes in zowel het basis- als voortgezet onderwijs jaarlijks gemiddeld 18 weken school missen door menstruatie. Verschillende studies concluderen dat 61 procent van de meisjes school regelmatig mist, omdat er geen schone toiletten beschikbaar zijn. Zelfs als meisjes wel naar school komen omdat ze maandverband kunnen betalen, missen ze sport en spelen ze niet buiten omdat ze bang zijn dat ze doorlekken.

Duur maandverband en sociaal taboe

Maandverband is in Kenia voor veel gezinnen te duur. Veel meisjes in Kenia hebben niet eens ondergoed om het maandverband op zijn plek te houden. Ook zijn schooluniformen vaak licht gekleurd en zijn de meisjes bang dat er vlekken in komen. Donkere schooluniformen zouden al een hele hoop problemen voorkomen. Bovendien wordt er in de Keniaanse cultuur niet open over seks gesproken en rust er een sociaal taboe op menstruatie. Ook in de scholen zelf wordt geen voorlichting gegeven over seks en menstrueren.

Een andere belangrijke reden waarom veel meisjes in Kenia niet naar school gaan is het feit dat besnijdenis ook in Kenia veel voorkomt. Dit zorgt ervoor dat meisjes soms niet eens meer naar school kunnen. Ook zorgen vroege huwelijken (vaak door het uithuwelijken van meisjes) en het weigeren of niet kunnen betalen van schoolgeld voor schooluitval. Soms kunnen meisjes doordat ze zwanger zijn geworden of het hiv-virus hebben opgelopen niet meer naar school.

Keniaans schoolmeisje

Keniaanse schoolmeisjes

Seks voor maandverband

In Kenia komt het in arme wijken ook vaak voor dat meisjes seks hebben om aan maandverband te komen. Volgens onderzoek in Nairobi blijkt 50 procent van de meisjes tussen de 10 en de 19 seks te hebben met een oudere man in ruil voor geld of nuttige gebruiksvoorwerpen, waaronder maandverband. De meisjes hebben vaak seks met verschillende oudere mannen, waardoor ze ontzettend kwetsbaar zijn om hiv op te lopen. Vaak is er geen keuze, omdat er geen andere materialen behalve maandverband of zakdoekjes beschikbaar zijn in arme sloppenwijken.

Alternatieven voor maandverbandDuurzamere en praktische alternatieven voor maandverband zijn er ook. THINKX maakt uitwasbare onderbroeken met absorberende stof waardoor vrouwen geen maandverband of tampon hoeven te gebruiken. Daarnaast zijn er ook zogenaamde menstruatiecups, die ook meerdere malen gebruikt kunnen worden. De cups kunnen langer ingehouden worden dan maandverband en kunnen schoongemaakt worden waardoor ze meerdere malen bruikbaar zijn.

Gezonde en goed opgeleide meisjes

Het is belangrijk dat meisjes in ontwikkelingslanden onderwijs volgen. Uit onderzoek van UNICEF blijkt dat goed opgeleide meisjes later meer controle hebben over hun eigen leven. Daarnaast krijgen ze gemiddeld minder en gezondere kinderen. Ook hebben ze veel vaker een baan, waardoor ze niet afhankelijk zijn van een echtgenoot en sneller in staat zijn hun gezin uit armoede te halen. Vandaar dat steeds meer ontwikkelingsprojecten maandverband uitdelen en seksuele voorlichting geven als effectieve methode om de meisjes op school te houden.

Keniaans schoolmeisjeKeniaanse schoolmeisjes

De VN heeft schone sanitaire voorzieningen opgenomen in de ‘Sustainable Development Goals’. Er wordt in artikel 6.2 gestreefd naar ‘adequate en gelijke sanitaire en hygiënische voorzieningen voor iedereen, maar vooral kijkend naar de behoefte van vrouwen en meisjes in kwetsbare situaties’. Naast sanitaire voorzieningen is ook voorlichting een punt van aandacht.

OneWorld magazine nu met kookboek cadeau

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons