Aan dit duurzame parfum zit geen luchtje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Veel parfums zitten bomvol chemische en synthetische stoffen. Dat is niet alleen slecht voor je eigen huid, maar ook voor het milieu. Broer en zus Boye (28) en Noëlle (23) Dorenbos ontwierpen met hun startup RUIK een tegenhanger voor deze chemische industrie: ‘VERSCHIL – EAU D’ORANGE’, een volledig plantaardig en duurzaam parfum.

Parfum is lekker voor het reukorgaan, maar het milieu is er minder blij mee. In 2005 deed Greenpeace een onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke chemische stoffen in parfum. De uitslag was verontrustend: ‘bijna alle geteste parfums bevatten ftalaten en synthetische muskverbindingen’. Die chemische stoffen kunnen schadelijk zijn voor zowel mens en milieu. Sommige ftalaten zijn bijvoorbeeld kankerverwekkend en niet biologisch afbreekbaar. Ook al is dit onderzoek al ruim tien jaar geleden uitgevoerd, volgens Greenpeace is het nog steeds het meest relevante onderzoek op dit gebied.

Geheime wereld

Omdat parfumeurs met geheime formules werken, hoeven niet alle ingrediënten op de verpakking te staan. In de aflevering van De Rekenkamer over de werkelijke prijs van parfum, wordt duidelijk hoe gesloten en mysterieus de parfumindustrie is. Daar kwam ook Boye Dorenbos achter, toen hij vijf jaar geleden als hobbyist wilde beginnen met parfum maken: “De parfumwereld is heel gesloten, het is moeilijk om informatie en materialen te vinden.” Hij besloot uit te zoeken hoe de industrie in elkaar steekt, en kwam er achter dat er – naast het gebruik van de chemische stoffen – nog meer verontrustende gewoontes in de parfumindustrie verscholen zitten.

De visie van de industrie is: ‘We willen het goedkoop’. Milieu of arbeidsomstandigheden doen er niet toe

“Ten eerste kan je er al vanuit gaan dat chemische stoffen vaak op dieren getest zijn, maar daarnaast is het vooral de wereldwijde industrie daarachter die draait op aardolie en bomentappen die wij heel slecht vinden”, vertellen Boye en Noëlle. Pijnbomen worden volledig uitgeput omdat het sap ervan in parfum verwerkt wordt. En omdat sandelhout en rozenhout populair zijn als parfum ingrediënt, zijn deze bomen bijna uitgestorven. “In India en Australië zijn ze hier gelukkig eindelijk bewust van geworden en gestart met projecten om het hout te beschermen. Naar schatting is er pas in 2040 of 2050 weer ‘normaal’ sandelhout”, aldus Boye. Daarnaast zijn veel chemicaliën uit parfum gebaseerd op ruwe aardolie, koolteer en andere niet herwinbare bronnen, wat veel milieuvervuiling als gevolg heeft. 

Frustratie en passie 

Deze feiten frustreerden de jonge Almeerders zo, dat ze besloten om als startup met behulp van een crowdfundingsactie een volledig plantaardig en duurzaam parfum op de markt te brengen. Noëlle is afgestudeerd in architectuur en Boye in muziek. Dat lijkt ver van de parfumindustrie af te liggen, maar het heeft volgens hen veel overeenkomsten. Boye vergelijkt parfum maken met het componeren van een muziekstuk, en Noëlle heeft vooral veel met duurzaamheid. Eerder ontwierp ze bijvoorbeeld ‘De Drijfveer’, een drijvend gebouw die gemaakt is van plantaardige materialen die zo veel mogelijk uit de omgeving van Almere komen.

Ook delen de twee een passie voor geuren. Ruiken en proeven is ze met de paplepel ingegoten. Niet alleen wilde de oma van Boye en Noëlle eigenlijk parfumeur worden, vanaf jongs af aan zijn ze altijd geprikkeld en getraind met geur. “We moesten van onze moeder raden wat voor kruiden in het eten zat, voor we het mochten opeten.” 

Sinaasappelschillen

Toen het idee voor duurzaam parfum geboren was, moest het natuurlijk nog ontwikkeld worden. Vrij snel besloot RUIK om sinaasappelolie te gebruiken als basis. “Vroeger zaten we met een sinaasappelschil bij een kaars, en ontdekten dat er veel olie in zit”, vertelt Noëlle. Boye: “In de sinaasappelschil zitten allemaal kleine vaatjes waar olie in zit. Dat is om zichzelf te conserveren en om zich te beschermen tegen insecten. Op het moment dat je een schil verwarmt, komt de olie er uit. Dat is letterlijk sinaasappelolie.” Daarnaast worden er ieder jaar miljoenen sinaasappelschillen weggegooid, bijvoorbeeld bij persautomaten in de supermarkt. “Dat is natuurlijk super zonde. Daarom maken we gebruik van deze reststroom.” 

We wilden zelfs glas blazen van zand uit Almere, maar op een gegeven moment besef je dat er een grens is in wat je in één keer kan doen

De sinaasappelschillen worden door Boye en Noëlle zelf gedestilleerd. Het liefst willen ze dit met alle ingrediënten uit hun parfum doen, maar omdat er een heel proces van goedkeuring aan vastzit is dat voor nu nog onrealistisch. “Ons doel is wel om uiteindelijk alles wat in de parfum zit hier uit de regio te halen, daar gaan we naar toe groeien.” Tot die tijd maakt RUIK gebruik van leveranciers van herwinbare bronnen.

Het doosje waar de parfum in zit is ook gemaakt van weggegooide sinaasappelschillen. Om de cirkel rond te maken vragen Boye en Noëlle parfumgebruikers om, wanneer het parfum op is, de lege verpakking naar hen terug te sturen zodat ook dat gerecycled kan worden.   

Toekomstdroom
Met hun duurzame parfum en ook met hun transparante communicatie over ingrediënten hoopt RUIK veel mensen, met name jongeren, bewust te maken van de nadelen van de parfumindustrie. Omdat RUIK zichzelf een beetje buiten de bestaande synthetische parfumindustrie plaatst, zal het duurzame parfum niet in de gangbare parfumzaken verkocht worden. “We beginnen een eigen markt. We zoeken juist die mensen op die geen synthetisch parfum willen dragen.”

Het is wel de droom van RUIK om te groeien en uiteindelijk met hun parfum de parfumindustrie te vernieuwen, of eigenlijk juist te ‘verouderen’: “Vroeger was alle parfum plantaardig, daar willen we graag weer naar toe”.

Het uniseks parfum ‘VERSCHIL – EAU D’ORANGE’ van RUIK is binnenkort te koop op hun website

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons