Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

DCR

In juli werden in Congo vijf parkrangers vermoord tijdens een reddingsactie van een Amerikaanse journaliste. Donderdag meldde The Guardian een nieuwe dodelijke aanval. Dit keer lieten drie parkrangers het leven, weer in de Democratische Republiek Congo (DCR).

Net zoals in juli wordt de gewelddadige groep Mai Mai van de aanval verdacht. Journaliste Melanie Gouby benadrukt in The Guardian dat de Mai Mai groep het werk voor parkrangers uitzonderlijk gevaarlijk maakt. De groep gebruikt het Virunga Park, waar de aanval plaatsvond, om te hergroeperen en zich te verschuilen.

In totaal zijn inmiddels 160 rangers van het Virunga Park vermoord om hun werk

De parkrangers, Charles Paluku Syaira, Jonas Paluku Malyani en Pacifique Musubao Fikirini, patrouilleerden maandag 14 augustus door het Virunga Park toen ze werden aangevallen. Ze beschermen er onder andere de bedreigde berggorilla, de okapi en de olifant. In dit park zijn in 2017 al acht parkrangers vermoord. In totaal zijn inmiddels 160 rangers van het Virunga Park vermoord omwille van hun werk.

De DCR wordt steeds gevaarlijker voor natuurbeschermers. In het rapport over geweld tegen natuurbeschermers van Global Witness, dat uitkwam in juli, werd de DCR al genoemd als een van de meest gevaarlijke landen met tien vermoorde natuurbeschermers in 2016. Het is nu al zeker dat het er in 2017 meer zullen zijn. Tot nu toe zijn al acht natuurbeschermers in Virunga Park en vijf in Okapi Wildlife Reserve om het leven gebracht.

Tanzania

Woensdag 16 augustus werd Wayne Lotter doodgeschoten in een taxi in Tanzania. De taxi van Lotter werd onderweg van het vliegveld naar zijn hotel in Dar es Salaam gestopt door twee mannen. Een van de mannen opende vervolgens het vuur. Sinds hij zijn werk als natuurbeschermer in 2009 begon, ontving Lotter vele doodsbedreigingen.

Wayne Lotter

Wayne Lotter. Foto: PAMS Foundation

Wayne Lotter was een bekende activist die zich hard maakte voor wilde dieren in Tanzania. Hij was onder andere betrokken bij de strijd tegen stroperij en zette de NGO PAMS op om zijn doelen te verwezenlijken. Op de Facebook van PAMS wordt Lotter geroemd om zijn vastberadenheid de wilde dieren te beschermen.

In tegenstelling tot de DCR staat Tanzania niet bekend als een gevaarlijk land voor natuurbeschermers. Volgens Global Witness verloor in 2016 daar één natuurbeschermer het leven.

Geweld tegen natuurbeschermers

De moorden op de natuurbeschermers zijn op zich al vreselijk. Daar komen nog eens de zorgen bij over wie de dieren nu bescherming kan bieden. Een woordvoerder van Virunga Park benadrukt dat zonder bescherming de dieren gestroopt zullen worden voor hun vlees en andere lichaamsdelen, zoals slagtanden en botten.

Wil je de parkrangers en hun families bijstaan? Op de website van Virunga Park kan je een bijdrage doen om het werk van de parkrangers te steunen.

Foto header: Wikimedia Commons

fiona.jpg

Over de auteur

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief