Vijf parkrangers vermoord in Congo

18-07-2017 Bron: The Guardian
Een Okapi, een van de dieren die de rangers beschermen. Foto: Flickr / Eric Kilby
Nog geen week na het uitgekomen rapport over de gewelddaden tegen natuurbeschermers in 2016, ontvouwt zich een nieuw drama in Congo. Vijf parkrangers van het Okapi Wildlife Reserve werden dit weekend vermoord, vermoedelijk in een poging een Amerikaanse journalist en drie andere rangers te redden van Congolese rebellen.
Van ’t web – 

Vrijdag 14 juli werd een groep van 11 parkrangers en journalisten bestormd door een groep rebellen, meldt The Guardian. Bij de aanval waren journalisten van Amerikaanse, Congolese en Nederlandse afkomst aanwezig, die vermoedelijk onderzoek deden naar het werk van de rangers in het park. Waarschijnlijk waren de rebellen onderdeel van de Mai Mai groep, die al geruime tijd in conflict is met de rangers door hun illegale mijn- en stroperijpraktijken. De rangers beschermen in het park de unieke natuur, zowel planten als dieren. In het rapport over geweld tegen natuurbeschermers, dat vorige week gepubliceerd werd door Global Witness, stond Congo al vermeld als één van de dodelijkste en gevaarlijkste landen voor natuurbeschermers.

Reddingsoperatie

Volgens verschillende media zijn de parkrangers omgekomen tijdens een reddingsoperatie. Ze waren op zoek naar de Amerikaanse journalist, die na de hinderlaag vermist raakte. Zij is in goede gezondheid aangetroffen in het bos. Wat er met de drie vermiste parkrangers is gebeurd, is nog onduidelijk. 

De Nederlandse media berichtten dit weekend al dat de Nederlandse journalisten veilig zijn, maar vermelden niet dat vijf rangers later wel vermoord zijn gevonden. De identiteit van de Nederlanders wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt. Het is opvallend dat de dood van de rangers, die zijn omgekomen tijdens een reddingsoperatie, als minder nieuwswaardig wordt gezien.

OneWorld interviewde vorige week Femke Wijdekop van IUCN NL over het geweld tegen natuurbeschermers. Lees het interview hier

Foto header: Flickr

Fiona Korthals Altes

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.

Lees meer van deze auteur >

Reacties