Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zonder goed basisonderwijs is de kans op een baan later klein. In Malawi, een van de armste landen ter wereld, zijn veel te weinig leraren en scholen. Bovendien groeit het aantal kinderen snel, waardoor het niet lukt kwalitatief onderwijs te bieden. Gevolg: veel kinderen groeien ongeletterd op en missen daardoor toekomstperspectief.

Gebrek aan gebouwen, gebrek aan docenten, gebrek aan onderwijsmaterialen: Malawi kampt er al decennia mee. Generaties kinderen groeiden op zonder zelfs maar de basisschool te hebben afgemaakt. Met rampzalige gevolgen. De werkloosheid is hoog en ongeletterdheid eerder regel dan uitzondering.

Om dit probleem aan te pakken ontwikkelden VSO, Onebillion en lokale partner MoEST een innovatief tabletonderwijsprogramma. Met behulp van tablets leren kinderen lezen, rekenen en schrijven – zonder veel begeleiding van een leraar. Inmiddels werken 50.000 leerlingen op 76 scholen met het programma. Dit moet eind 2017 gegroeid zijn naar 129 scholen. Het plan is om in 2019 en 2020 verder uit te breiden met 100 scholen per jaar. Waardoor het tabletonderwijs uiteindelijk op 329 scholen wordt ingevoerd.

“Al na een paar weken zagen we leerlingen met sprongen vooruitgaan. We zien 45 procent meer leerwinst ten opzichte van traditioneel onderwijs. Leerlingen krijgen les in de school of in speciale Learning Centres bij scholen. VSO bouwt deze Learning Centres en voorziet ze van volledig ingerichte lokalen en zonnepanelen”, zegt Thaisa Fiering, een van de twaalf VSO-onderwijsdeskundigen ter plaatse.

De regering besloot onlangs – na aanbeveling door VSO – het tabletonderwijsprogramma op te nemen als vast onderdeel van het basisonderwijs in Malawi. VSO gaat daarom de komende jaren nog nauwer samenwerken met de regering om tabletonderwijs toegankelijk te maken voor alle basisscholen in Malawi.

VSO nieuw

VSO Nederland

VSO werkt aan blijvende verandering door kennis en vaardigheden te delen in de armste gebieden van Afrika en Azië. Zo bouwen we aan …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief