Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een app die de weg wijst in de Nederlandse samenleving, een  gratis wifi -hotspot voor ongedocumenteerden of een game die een interview met de IND simuleert. In het A-Lab te Amsterdam Noord (een van de hipsterste plekken op aarde) offeren dertig jonge hackers, techneuten, journalisten en designers drie dagen van hun leven op voor een Refugee Hackathon. In groepjes werken ze hun ideeën uit, achter de laptop, maar ook met memoblaadjes, stiften en grote vellen papier.

Vrijwilligers en sponsoren

Idealisme en de noodzaak voelen om ‘iets’ te doen is wat de deelnemers kenmerkt. Financieel was het niet makkelijk om deze tweedaagse werkmarathon te organiseren. Het A-Lab (een voormalig laboratorium van Shell) stelde het souterrain gratis beschikbaar. Vrijwilliger en OneWorlddataredacteur Winny de Jong regelde koffie, hippe sapjes, chips en broodjes bij aardige winkeliers en sponsoren in Amsterdam.

Aansluiting bij de doelgroep

Het collectief Hacks/Hackers Amsterdam, onderdeel van een internationale beweging van idealistische techneuten, heeft een ambitieus doel met deze bijeenkomst:
‘problemen oplossen die vluchtelingen ervaren’. Is het doel bereikt? “We wilden mensen van verschillende disciplines bij elkaar brengen en dat is gelukt”, zegt organisator Bethel Tsegaye. “Wij willen vluchtelingen nadrukkelijk betrekken in het proces”. Dit om te voorkomen dat er vanuit goede bedoelingen oplossingen worden ontworpen die geen aansluiting vinden bij de doelgroep.

Drukke bestaan van een vluchteling

Tsegaye heeft in november via haar netwerk met Kiza contact gezocht om mee te helpen aan dit project. In zijn drukke bestaan verdwenen haar e-mails. Hij is niet de enige ‘exvluchteling’ waar Tsegaye moeite mee had om commitment van te krijgen, blijkt nu. Ook deze mensen leiden net als iedereen in Nederland een druk bestaan, en voelen zich niet automatisch verbonden met de nieuwe generatie vluchtelingen. Er zijn er vandaag een handjevol. Tsegaye vertelt dat het ook lastig is om hen te bereiken. Ahmed is speciaal afgereisd uit een AZC in Goes. “Ik zag de oproep toevallig via Facebook. In Syrië was ik ook altijd met ICT en internet bezig. Hier ontmoet ik gelijkgestemde mensen.”

Kiza Magendane en Lonneke van Genugten samen op tournee

Kiza & Lonneke on tour

De komende tijd bezoeken Kiza Magendane en Lonneke van Genugten initiatieven in Nederland waar vrijwilligers en vluchtelingen elkaar ontmoeten. Wil je dat ze bij jouw initiatief langskomen? Stuur een tweet naar @kizamag of @longenug. Aanmelden via het reactieformulier onder dit artikel kan ook. 

Over de auteur

publicist

Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en Guinee, maar ook over mondiale trends, beeldvorming, feminisme en duurzame lifestyle.
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Kiza Magendane (1992) is student politicologie. Blogger en schrijver. Hij komt uit Congo en woont sinds 2007 in Nederland.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief