‘Een goed verhaal doet recht aan mensen daar’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Partin en Wilde Ganzen organiseren een Verhalenwedstrijd voor Kleine Goede Doelen. Tot en met 30 september kunnen mensen met een kleinschalig ontwikkelingsproject een verhaal en foto insturen en meedingen naar een hoofdprijzen van € 3500,-. MyWorld-redacteur Mirjam Vossen zit in de jury. Partin-voorzitter Lucy Engelen vroeg haar waarom. Door Lucy Engelen Mirjam Vossen, auteur van het boekje…

Partin en Wilde Ganzen organiseren een Verhalenwedstrijd voor Kleine Goede Doelen. Tot en met 30 september kunnen mensen met een kleinschalig ontwikkelingsproject een verhaal en foto insturen en meedingen naar een hoofdprijzen van € 3500,-. MyWorld-redacteur Mirjam Vossen zit in de jury. Partin-voorzitter Lucy Engelen vroeg haar waarom.

MDoor Lucy Engelen

Mirjam Vossen, auteur van het boekje ‘Eerste hulp bij ontwikkelingswerk’ is journalist en doet daarnaast wetenschappelijk onderzoek naar de ‘framing’ van mondiale armoede aan de universiteit van Nijmegen en Leuven. Zij maakt deel uit van de jury die op vrijwillige basis de verhalen beoordeelt die zijn ingezonden voor de  verhalen- en fotowedstrijd van Wilde Ganzen en Partin. Waarom offert ze haar schaarse vrije tijd op om tientallen verhalen over projecten te gaan zitten lezen?

“Ik vind het belangrijk dat mensen die projecten doen in ontwikkelingslanden meer aandacht besteden aan de manier waarop ze daarover vertellen. Het verhaal -en de bijbehorende foto’s- zijn immers de middelen waarmee je het Nederlandse publiek betrekt bij je project, en dus bij de situatie in ontwikkelingslanden. Dat is de ene kant. De andere kant is minstens zo belangrijk. Via jouw verhaal schep je een beeld van de mensen waarvoor je het allemaal doet. Ze komen via jouw nieuwsbrief of jouw website naar buiten. Je bent het aan die mensen verplicht om dat met zorg en aandacht te doen.” 

In haar eigen reportages en artikelen die ze als professioneel journalist maakt, zit dat gewoon ingebakken. De mensen waarover het gaat komen altijd ook zelf aan het woord.  Dat was niet altijd even vanzelfsprekend.

Mirjam Vossen: “Als ik terugdenk aan mijn tijd als vertegenwoordiger van een particulier initiatief, dan weet ik dat we als groep de neiging hadden om vooral zelf aan het woord te zijn in onze nieuwsbrief. Veel dingen vertelden we vanuit ons standpunt, wat wij hadden beleefd, wat wij hadden meegemaakt. In de loop van de jaren zijn we meer moeite gaan doen om onszelf iets meer op de achtergrond te zetten.

We zijn toen bewust de mensen met wie we samenwerkten en de mensen die bereikt werden door ons project naar voren gaan halen. Dat is niet vanzelf gegaan. Het heeft inspanning en energie gekost, maar je communicatie wordt er rijker van, krijgt kleur en doet veel meer recht aan de mensen daar.”

Meer weten over het belang van een goede en evenwichtige communicatie? Lees dan ook het blog van Mirjam Vossen over dit onderwerp: http://www.oneworld.nl/bloggen/blogs/de-staat-van-de-hulp/wie-prikt-de-karikatuur-van-de-hulpcritici-door

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons