Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In 2015 worden er belangrijke beslissingen genomen over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen (opvolgers van de millenniumdoelen, red.) en het klimaat. Vandaag werd daarom de campagne Action/2015 gelanceerd. Meer dan duizend organisaties, waaronder het Rode Kruis, CARE International en Save the Children, ondersteunen deze wereldwijde campagne.

Actie
Wereldleiders worden opgeroepen tot actie in het tegengaan van klimaatverandering,  het uitbannen van armoede en het bestrijden van ongelijkheid. Volgens de organisatoren moeten wereldleiders met concrete maatregelen komen en vechten voor een eerlijke en duurzame wereld. 2015 is hét jaar om te laten zien welke weg we zullen inslaan.

Campagne start met een open brief
Vandaag publiceerden 32 invloedrijke mensen daarom een open brief, gericht aan wereldleiders. Daarin stellen ze dat “2015 het belangrijkste jaar is voor mondiale besluitvorming sinds de start van het millennium”. Dit jaar vinden namelijk de VN top voor Duurzame Ontwikkeling en de VN Klimaattop plaats, waarop belangrijke beslissingen worden genomen over de toekomst.

Ontevreden
De ondertekenaars zijn nog niet tevreden, want “met nog maar een paar maanden te gaan voordat deze belangrijke toppen zullen plaatsvinden, nemen nog weinig wereldleiders de leidersrol op zich die we willen zien”. Klimaatverandering vereist actie op grote schaal, en financiële en praktische toezeggingen zijn nodig om de ambitieuze Duurzame Ontwikkelingsdoelen te realiseren.

De open brief sluit krachtig af: “Laten we duidelijk zijn: Onze acties in 2015 zullen beslissend zijn voor hoe de wereld er de komende decennia uit komt te zien. Kies alstublieft de juiste weg”. 

Beeld: World Bank

bewlg3-0533

Over de auteur

Redacteur Remap

Joline Heusinkveld werkt als freelance redacteur bij OneWorld en coördineert hier o.a. de OneWorld remap. Verder schrijft ze over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief