Het jaar van duurzame ontwikkeling

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Het jaar 2015 is voor deze generatie de grootste kans om de wereld richting duurzame ontwikkeling te bewegen”, schrijft Sachs op opiniewebsite Project Syndicate. Dit jaar vinden er namelijk drie internationale toppen plaats die de internationale ontwikkelingsagenda kunnen hervormen. Met de call to action van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon in zijn rapport ‘The Road to Dignity’ is het jaar van duurzame ontwikkeling gestart, aldus Sachs.

Jeffrey D. Sachs (Detroit, 1954) is (ontwikkelings-)econoom, hoogleraar en directeur van het Earth Institute aan de Universiteit van Columbia. Daarnaast is hij speciaal adviseur van Ban Ki-moon. Hij publiceert regelmatig over armoedebestrijding, ontwikkelings-samenwerking en duurzame ontwikkeling.

Drie internationale toppen
In juli komen wereldleiders bijeen voor de conferentie ‘Financing for Development’ in Addis Ababa, Ethiopië. In september worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen vastgesteld in New York (de opvolgers van de millenniumdoelen, red.), en in december vindt tenslotte de klimaattop plaats in Parijs. Volgens Sachs is het bereiken van duurzame ontwikkeling het hoofddoel van deze drie bijeenkomsten. Dat betekent een wereld met inclusieve en duurzame groei die levensstandaarden verhoogt, welvaart eerlijk verdeelt en het milieu beschermt.

Economische groei
De huidige wereldeconomie is volgens Sachs redelijk goed in het bereiken van economische groei, maar faalt in het duurzaam en eerlijk verdelen van deze welvaart. De winstmaximalisering die grote bedrijven nastreven garandeert volgens hem geen eerlijke verspreiding van inkomens  of een veilige, schone planeet.

Doelen
De noodzaak van snelle en vergaande verandering ligt aan de basis van de zeventien voorgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelen, stelt Sachs. Deze bevatten onder andere het uitbannen van extreme armoede, het verzekeren van onderwijs en gezondheid voor ieder mens en het tegengaan van klimaatverandering. De grootste uitdaging is om hier nu werkbare, communiceerbare doelen van te maken. Dat is volgens Sachs de kern van Ban Ki-moon’s boodschap: het duidelijk definiëren van Duurzame Ontwikkelingsdoelen die burgers, bedrijven, overheden, wetenschappers en het maatschappelijk middenveld kunnen inspireren en stimuleren.

Wereldwijde inspanning
Succes op de twee eerste toppen kan volgens Sachs voor momentum zorgen op de klimaattop in december. Er moeten concrete afspraken gemaakt worden om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Een succesvolle klimaatovereenkomst moet volgens Sachs de twee-graden grens aanhouden en plannen bevatten voor een verschuiving van koolstofuitstotende energie naar hernieuwbare energie. Hiervoor zijn wereldwijde inspanningen nodig, zowel van bedrijven als overheden. Ook moeten armere landen financiële steun ontvangen als zij worden geconfronteerd met klimaatuitdagingen. De Verenigde Staten, China, leden van de Europese Unie en andere landen lijken voornemens te hebben om dit aan te pakken, schrijft Sachs.

Juiste richting
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen kunnen een goede stap zijn richting sociaal rechtvaardige en duurzame economische ontwikkeling. De afspraken die in 2015 gemaakt worden zijn geen garantie voor succesvolle duurzame ontwikkeling, maar ze kunnen zeker de wereldeconomie in de juiste richting duwen. Deze kans zal, volgens Sachs, niet meer voorbij komen voor onze generatie.

Foto: European Parliament

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons