Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

2017 was een roerig jaar voor de onkruidbestrijder glyfosaat, beter bekend onder de productnaam Roundup, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Op 27 november stemde de Europese Unie, ondanks verdeeldheid en hoogoplopende controverse, in met een verlenging van de toelating met 5 jaar.

Luister hier de uitzending van Reporter Radio van 7 januari 2018 terug.

Reporter Radio blikte in samenwerking met OneWorld terug op wat er achter de schermen gebeurde. Hoe kwam dit middel, dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is, door de Europese toelatingsprocedure? En welke rol speelde de chemische industrie daarbij?

Bron: twitter.com

Luister ook de eerdere uitzendingen van Reporter Radio in samenwerking met OneWorld over Monsanto en glyfosaat, uitgezonden op 28 mei en 22 oktober 2017.

Monsanto Papers

Voor producent Monsanto is Roundup kern van het verdienmodel. Het bedrijf verkoopt de onkruidverdelger in pakketjes samen met genetisch gemanipuleerde zaden; gewassen zoals soja en katoen die de herbicide kunnen overleven, terwijl het onkruid eromheen wordt verdelgd. In 2017 verkocht Monsanto voor meer dan 14,5 miljard dollar aan landbouwproducten, met name bestrijdingsmiddelen en zaden.

Het bedrijf doet er dan ook alles aan om Roundup te kunnen blijven verkopen. Dat blijkt uit honderden interne e-mails van Monsanto die in maart 2017 openbaar zijn geworden dankzij een rechtszaak in de Amerikaanse staat Californië. Boeren en tuinders stellen dat zij ernstig ziek zijn geworden door het gebruik van Roundup.

Monsanto blijkt al sinds de jaren ’90 op de hoogte van aanwijzingen dat de onkruidverdelger kanker kan veroorzaken, maar stelt publiekelijk dat het middel veilig is.

Lees hier meer over Monsanto en glyfosaat in het het uitvoerige dossier van OneWorld:

Deel van Dossier

Monsanto en glyfosaat

De macht van een chemiereus

Oproep!

OneWorld wil graag verslag doen van het proces tegen Monsanto in Californië. Daarom zijn we een crowdfundingactie gestart. Dankzij onze lezers is nu al meer dan de helft van het benodigde bedrag binnen (in totaal hebben we 2000 euro nodig voor reis en verblijf). Vind jij het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Vincent Harmsen is onderzoeksjournalist bij OneWorld en schrijft over voedsel, milieu en duurzame ontwikkeling.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500