Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Interne e-mails van het agrogigant Monsanto zetten vraagtekens bij de veiligheid van onkruidverdelger Roundup. In maart dit jaar besloot een Amerikaanse rechtbank honderden uiterst gevoelige interne documenten van het bedrijf openbaar te maken. Uit die stukken valt onder meer op te maken dat Monsanto al sinds de jaren '90 aanwijzingen had dat Roundup mogelijk kanker veroorzaakt, maar dit binneshuis hield. Ook schreef het bedrijf zelf studies die het middel veilig verklaren, en liet wetenschappers daar hun naam op zetten, zo wordt gesteld in de e-mails. 

[tweet_embed]https://twitter.com/ReporterRadio1/status/868138464587468801[/tweet_embed]

Het programma Reporter Radio gaat vanavond (28 mei) over deze Monsanto Papers, een uitzending in samenwerking met OneWorld. Om 19.00 uur op NPO Radio 1.

We onderzoeken de rol die studies waarmee werd gerommeld hebben gespeeld bij de Europese toelating van glyfosaat, de werkzame stof in Roundup. Volgens de autoriteiten in Europa is glyfosaat niet kankerverwekkend. Bij het opstellen van dat oordeel blijkt Monsanto echter nauw betrokken geweest. De beoordeling wordt ook tegengesproken door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Experts van de WHO oordeelden in maart 2015 dat het middel 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is.

Voor de uitzending spraken we onder meer met Hans Kromhout, één van de auteurs van het WHO-advies. Daarnaast is in de studio aanwezig Ingrid Becks van het Ctgb, het College voor toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden, dat in Nederland verantwoordelijk is voor de veiligheid van middelen als glyfosaat. Ook gingen we in gesprek met Monsanto, en vroegen naar de tactieken die het bedrijf hanteert.

Lees hier ook de eerdere artikelen die OneWorld publiceerde over de Monsanto Papers:

  1. Monsanto in e-mails: “Aandacht afleiden van giftigheid Roundup” (20-03-2017)
  2. Roundup in EU toegestaan omdat Monsanto wetenschappelijke studies beïnvloedde (24-04-2017)
  3. Update Monsanto Papers: Belgische minister wil verbod, Monsanto reageert (27-04-2017)
  4. Europese sociaaldemocraten fel tegen licentieverlening glyfosaat (19-05-2017)

____________________________________________________

Oproep!

Om het Monsanto-proces te kunnen volgen moet onderzoeksjournalist Vincent Harmsen binnenkort misschien wel naar Amerika. Daarom zijn we een crowdfundingactie gestart. Vind jij het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.
_______________________________________________________

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Vincent Harmsen is onderzoeksjournalist bij OneWorld en schrijft over voedsel, milieu en duurzame ontwikkeling.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500