Update Monsanto Papers: Belgische minister wil verbod, Monsanto reageert

27-04-2017
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Chemiereus Monsanto heeft gesjoemeld met wetenschappelijk bewijs, blijkt uit onderzoek dat OneWorld en de Vlaamse nieuwsmedia Knack, De Standaard en MO* eerder deze week publiceerden. De Vlaamse regering en Monsanto zelf reageren nu op de onthullingen.
Actueel – 

De Vlaamse minister van Omgeving Joke Schauvliege wil het gebruik van glyfosaat door particulieren ‘al dan niet tijdelijk’ aan banden leggen. Dat meldt het Belgische magazine Knack op zijn website. Voor professioneel gebruik wacht de minister op de resultaten van verder onderzoek. De minister reageert hiermee op vragen van drie Vlaamse parlementariërs naar aanleiding van het journalistieke onderzoek van OneWorld in samenwerking met Knack, De Standaard en MO*.

Glyfo…wat?

Glyfosaat is het meestgebruikte bestrijdingsmiddel ter wereld, verkocht onder de merknaam Roundup. Boeren spuiten het vaak op een veld tegen onkruid voordat ze gaan zaaien. Ook consumenten gebruiken het bijvoorbeeld om hun stoep onkruidvrij te houden. In Nederland hebben Intratuin en Praxis het middel twee jaar geleden al uit hun winkels gehaald, maar het is nog wel vrij te verkrijgen via onder andere internetshops.

Monsanto Papers

OneWorld had inzage in honderden interne e-mails van Monsanto, openbaar gemaakt door een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië. Monsanto moet zich daar verdedigen tegen schadeclaims van circa honderd mensen die stellen dat zij – of in sommige gevallen hun overleden naasten – door Roundup, een zeldzame vorm van kanker hebben gekregen: non-Hodgkin lymfoom. Het gaat met name om boeren die met Roundup werkten.

Wat staat erin de interne e-mails?

Oneworld-onderzoeksjournalist Vincent Harmsen onderzocht de documenten en de wetenschappelijke literatuur waarnaar verwezen wordt. In één van de e-mails stelt Monsanto-toxicoloog William Heydens dat het bedrijf in het geheim zelf een studie schreef, terwijl deze werd gepubliceerd onder de naam van onafhankelijke wetenschappers. Lees hier onze reconstructie: Roundup in EU toegestaan omdat Monsanto wetenschappelijke studies beïnvloedde. 

Europarlement wil onderzoekscommissie

Woensdagochtend werd bekend dat de sociaal-democratische fractie (S&D) in het Europees Parlement een onderzoekscommissie wil instellen rond de gedragingen van  Monsanto, volgend op journalistiek onderzoek van OneWorld en de Belgische media Knack, De Standaard en MO*. Dat zeiden het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella (PS) en zijn Franse fractiegenoot Eric Andrieu (PS) tegen Knack. Lees hier meer: Onderzoekscommissie over Monsanto nodig.

Monsanto blogt: 'cherrypicking'

Intussen heeft Monsanto op zijn eigen blogsite een reactie geplaatst onder de noemer ‘reality check’. Het bedrijf benadrukt nog eens dat alle glyfosaat door alle instanties die daarover gaan veilig is verklaard en dat e-mails uit de context zijn gehaald om glyfosaat in een kwaad daglicht te stellen. Volgens de chemiegigant was er geen sprake van ‘ghostwriting’ maar van correcties ten behoeve van de helderheid en leesbaarheid, met instemming van de auteurs.  

____________________________________________________

Oproep!

Om het Monsanto-proces te kunnen volgen moet onderzoeksjournalist Vincent Harmsen binnenkort misschien wel naar Amerika. Daarom zijn we een crowdfundingactie gestart. Vind jij het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.
_______________________________________________________

 

 

Reacties