Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

1. Ja, plastic scheiden is zinvol

Maar let op: in sommige gemeenten wordt plastic in de afvalscheidingsinstallatie uit het restafval gehaald, dus dan hoef je plastic afval niet zelf te scheiden. In sommige gemeenten mogen blik en drankenkartons ook bij het plastic afval. Check het bij je gemeente!

2. Prop de boel niet in elkaar

In de sorteerinstallatie wordt plastic gescheiden op type. Er zijn veel soorten plastic, die niet met elkaar verwerkt kunnen worden. Eerst worden lichte folies weggezogen. Infrarood licht herkent andere soorten op moleculaire structuur. Doppen zijn vaak te klein en zouden anders door de zeef in de installatie vallen, houd die op de fles.

Kaartje Ken je Plastic

3. Pas op met etensresten

Resten van eten, shampoo en crème in flessen en potjes maken het moeilijker voor de sorteerinstallatie om het soort plastic te herkennen. Plastic dat niet herkend wordt, of te vies is om schoon te sproeien, gaat naar het restafval en wordt verbrand in plaats van gerecycled.

4. Bioplastic hoort bij restafval

Je zou denken dat bioplastic bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) kan. Maar bioplastic heeft meer tijd nodig om af te breken dan de enkele weken dat GFT in de composteersinstallaties ligt. Het heeft bovendien andere eigenschappen dan ‘gewoon’ plastic, dus hoort het bij het restafval en niet in de plasticbak.

5. Let op wat je koopt

Hoe zuiverder de verpakking – één soort plastic met weinigtoevoegingen – hoe beter te recyclen. Moeilijk of niet her te gebruiken: verpakkingen die uit lagen van verschillende soorten plastic bestaan (zoals vleesbakjes), plastic vermengd met aluminium (zoals de nootjes-, koffie- of chipszak), plastic met veel kleurstoffen (zwart plastic is berucht) of plastic met toegevoegde giftige stoffen zoals vlamvertragers.

Hoe Zit Het Met Plastic? is onafhankelijk tot stand gekomen en financieel mede mogelijk gemaakt door Nestlé en Dopper. De overeenkomst tussen OneWorld en deze bedrijven is openbaar en in te zien.

Recyclen_2100x1118

Het probleem met recyclen

Maar 2 procent van alle plastic wordt gerecycled tot een nieuw en waardevol product.

Cover_2100x1118

Deel van Dossier

Hoe Zit Het Met Plastic?

In het maartnummer van OneWorld Magazine vind je de eerste editie van consumentenspecial…

Over de auteur

Datajournalist

Adriana is een freelance data journalist bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief