Achtergrond

Vandaag vieren we de hulpverleners wereldwijd

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het doel van deze mondiale dag: de noodzaak en de gezamenlijke verantwoordelijkheid van hulpverlening aan mensen die slachtoffer zijn van crisissituaties benadrukken. Daarnaast is de dag bedoeld om hulpverleners en vrijwilligers wereldwijd te loven voor het belangrijke werk dat zij verrichten. De Verenigde Naties maakte een quiz waarin het thema 'in welke wereld leef jij liever' centraal staat. Er wordt meer humanitaire hulp geboden dan ooit tevoren. Toch groeit het aantal crises wereldwijd harder.

 

Oxfam Novib publiceerde begin dit jaar haar rapport Righting the Wrongwaarin ze concluderen dat de hoeveelheid aan crises harder stijgt dan de hoeveelheid aan geboden hulp. Ze stellen dat we inmiddels zelfs kunnen spreken van een lange termijn trend aan hulptekort.

 

Vergeten crises 

We horen niet evenveel van elke crisis die de wereld kent. Een voorbeeld van een grote crisis die grotendeels buiten onze aandacht plaatsvindt, is de Lake Chad Basin crisis. De regio waar deze noodsituatie nu al 7 jaar voorduurt is verdeeld over de landen Niger, Nigeria, Tsjaad en Kameroen. Al 2,6 miljoen mensen zijn daar gedwongen op de vlucht geslagen voor de wreedheden van Boko Haram strijders. Andere ‘vergeten crises’ zijn conflicten in Sudan en Jemen. Daar lees je hier meer over

Gevaren van hulpverlening

Naast dat er een tekort aan hulpverlening is, wordt het werk zelf ook steeds gevaarlijker. Remco van der Veen, programmadirecteur bij Cordaid: ‘In de afgelopen tien jaar is het aantal aanvallen tegen en ontvoeringen van hulpverleners meer dan verdubbeld. In 2015 waren 287 hulpverleners het slachtoffer van gericht geweld, 109 collega’s verloren daarbij het leven en 68 zijn er ontvoerd.’ Cordaid staat daarom tijdens deze World Humanitarian Day vooral stil bij het zware en gevaarlijke werk dat hulpverleners uitvoeren.

Oplossing?

In het rapport van Oxfam Novib wordt gesteld dat het belangrijk is om hulpverlening anders te organiseren. Zo ging er tussen 2007 en 2013 bijvoorbeeld slechts 1,87 procent van al het wereldwijde humanitaire hulpbudget rechstreeks naar lokale en nationale NGO’s. Dat moet anders, vindt Oxfam Novib, omdat juist de lokale instanties grote kennis hebben van de situatie aan de grond. Een van de partners van Oxfam Novib in Guinee Bissau merkt op: ‘Voor het salaris van een projectmanager uit Europa of de VS kan ik 50 mensen inhuren die voorlichting kunnen verlenen over Ebola preventie. Wat is belangrijker?’ Oxfam Novib roept de internationale gemeenschap op om voor 2020 minstens 10 procent van het globale humanitaire budget direct aan lokale actoren te verstrekken.

Op ons Crisis-kanaal lees je meer over humanitaire hulp, internationale crises en conflicten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons