Achtergrond

Onze favoriete stukken van september

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Welke verhalen had je in september niet mogen missen? De redactie van OneWorld selecteerde voor elk themakanaal een must read.

Marina Silva: van straatarm meisje tot presidentskandidaat

WERELD – Volgende week, op 5 oktober, gaan de Brazilianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De zittende president, Dilma Roussef, gaat op voor een tweede termijn, maar inmiddels heeft ze een geduchte concurrente: Marina Silva. Silva groeide op in armoede in het regenwoud van Brazilië en wilde niets liever dan non worden. Hoe schopte zij het tot de voornaamste uitdager van het heersende regime? En wat zou haar winst betekenen voor Zuid-Amerika’s belangrijkste economie? Een portret door correspondent Marjolein van de Water.

Wat gebeurt er met plastic afval?

GROEN  – Plastic apart weggooien is niet ieders favoriete klusje. Annemarie Geersing zocht daarom uit hoeveel nut ’t heeft. Ze volgde de route vanaf haar eigen Plastic Heroes-bak in Utrecht tot de recyclefabriek in Arnhem, waar het gerecyclede huisafval wordt omgevormd tot plantenbakken of folie.

Hier ging onze noodhulp heen

DATA – Het Nederlandse budget voor noodhulp bedraagt dit jaar 217,8 miljoen euro. 73 procent werd uitgegeven aan internationale organisaties, zoals het Noodfonds van de Verenigde Naties. Aan acute hulp aan Syrië spendeerde Nederland 21 miljoen. Het oog wil ook wat, dus bracht de OneWorld data-afdeling al deze informatie overzichtelijk in kaart.

Hij heeft 33 vrouwen

LOVE – Elias’ oudste vrouw is 66, zijn jongste 22. Zijn oudste zoon is 51 jaar, zijn jongste 2 weken. Andre Dijkstra en Jeroen van Loon fotografeerden in een dorp in Mozambique de blinde medicijnman Elias en zijn 33 echtgenotes. Amalia, Elias’ eerste vrouw, is nog altijd jaloers op de andere dames. 

Schiphol: duurzaamheid zonder domineesvinger

BUSINESS – De vierde luchthaven van Europa staat bekend als milieuvervuiler, veroorzaker van geluidsoverlast en als bedrijf dat voortdurend uitbreidt. Een interview met Jonas van Stekelenburg, die daar als manager Duurzaamheid en Innovatie van Schiphol verandering in probeert te brengen. “We gaan de reizigers met elektrische bussen naar het vliegtuig vervoeren.”
 

Stop de tegeltuinterreur

WATER  – Steeds meer mensen betegelen hun tuintje. Dat is slecht voor de regenafvoer en bevordert temperatuurstijging. Onze kersverse waterredacteur Hidde Jansen ging op zoek naar tegeltjeswijsheden.
 

De echte prijs van een pak melk

FOOD – Nieuwe boer Jeroen (eerst psycholoog en werkzaam in de digitale industrie) verdiept zich in ’t kostenplaatje van het boerenleven. Het lijkt rooskleurig: met tien koeien kun je per maand 4500,- euro aan kaasverkoop verdienen. Maar trek je daar de onkosten vanaf, zoals diesel voor de trekker, biologisch krachtvoer voor de koeien (natuurlijk heb je een biologische boerderij, kom nou!), de dierenarts, de waterrekening (een koe drinkt ± 40 liter water per dag), de mollenvanger, enzovoorts. Dan blijkt een biologische boer bij een euro voor een litertje melk al gauw berooid.

“We moeten opnieuw utopisch gaan denken”

TOEKOMSTDENKERS – “Het grote probleem van deze tijd is niet dat we het niet goed hebben, maar dat we niet zo goed weten hoe het beter moet dan dit”, stelt Rutger Bregman. In dit interview vertelt hij over (zijn inmiddels bekende, maar nog steeds lezenswaardige) ideeën “die de wereld kunnen veranderen”, waaronder een basisinkomen voor iedereen en een 15-urige werkweek. Volgens Bregman moeten wij, gezapige wereldburgers, weer utopisch leren denken.

De vergeten oorlog in de Centraal Afrikaanse Republiek

CRISIS – Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is sinds maart vorig jaar vervallen in een spiraal van wraak, moord en misdaad. VN-secretarisgeneraal Ban Ki-Moon vreest voor ‘een tweede Rwanda’. Een reportage van Fleur Launspach vanuit het vluchtelingenkamp net over de grens met Kameroen. Saidou (47), zijn vrouw en hun twee kinderen liepen meer dan 1000 kilometer om er te komen. “Mijn vader kon ons niet bijhouden.”

Handelsakkoorden: TTIP en EPA’s

RESEARCH – De voorstanders wijzen op de economische voordelen, de tegenstanders wijzen op de negatieve gevolgen voor ontwikkelingslanden. Toch blijven handelsakkoorden als TTIP en de EPA’s een vaag begrip. De researchafdeling van OneWorld maakte een factsheet met de basiskennis waarover je moet beschikken om mee te discussiëren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons