Monsanto is een landbouwgigant die zaden en bestrijdingsmiddelen verkoopt.
Achtergrond

Monsanto in Amerika voor de rechter

Chemiereus Monsanto wordt in Amerika geconfronteerd met duizenden schadeclaims. In deze vier podcasts in samenwerking met Reporter Radio wordt je volledig bijgepraat over deze opzienbarende rechtszaak.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een rechtszaak in de Amerikaanse staat Californië biedt een unieke inkijk in de jarenlange werkwijze van chemiereus Monsanto. Op last van een federale rechter in San Francisco zijn in 2017 duizenden interne e-mails van het bedrijf openbaar gemaakt. De stukken, die inmiddels in de internationale pers bekendstaan als de ‘Monsanto Papers’, tonen hoe het bedrijf in het geheim invloed uitoefent op wetenschap, media en overheden.

Monsanto wordt in Amerika aangeklaagd door zo'n 2,5 duizend mensen

Monsanto wordt in Californië aangeklaagd door patiënten die een specifiek vorm van kanker hebben: non-Hodgkin. Zij stellen dat dit komt door Roundup, de populaire onkruidverdelger van Monsanto. Het zijn boeren, maar ook consumenten die het middel in hun tuin gebruikten. In totaal gaat het in Amerika om zo’n 2,5 duizend mensen. De rechtszaak kwam tot stand nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in maart 2015 glyfosaat, het hoofdingrediënt in Roundup, in verband bracht met kanker. Specifiek concludeerde de WHO in haar rapport dat bevolkingsstudies onder boeren aanwijzingen leveren dat glyfosaat non-Hodgkin kan veroorzaken.
Dit zijn de podcasts die Reporter Radio en OneWorld maakten:

1. Monsanto Papers

In maart 2017 maakt de rechtbank in Californië de eerste interne e-mails van Monsanto openbaar. De stukken laten zien dat het bedrijf intern twijfels heeft over de veiligheid van Roundup. Ook blijkt Monsanto als ‘ghostwriter’ betrokken bij de totstandkoming van studies, zo bespreken medewerkers intern. In de studio is Ingrid Becks van het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) te gast.

Uitzending Reporter Radio 28 mei 2017.

2. De invloed van Monsanto

De publicatie van de Monsanto Papers heeft in Europa geleid tot grote onrust. Het Europees Parlement organiseert een hoorzitting over de onthullingen. Nieuwe documenten van de Amerikaanse rechtbank tonen daarnaast dat de invloed van Monsanto bij de toelating van Roundup in de Europese Unie nog verder reikt dan gedacht. Commentaar komt van Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).

Uitzending Reporter Radio 22 oktober 2017.

3. Giftig spel: de tactiek van Monsanto

De Europese Unie besluit, ondanks grote controverse over de mogelijke kankerverwekkendheid, de onkruidverdelger in november 2017 opnieuw voor 5 jaar toe te laten. Een terugblik vanuit de studio op het omstreden milieudossier.

https://soundcloud.com/reporterpodcast/roundup-over-roundup

Uitzending Reporter Radio 7 januari 2018. Bron: soundcloud.com

4. Roundup voor de rechter in VS

Voor OneWorld en Reporter Radio reis ik naar Californië en ben daar aanwezig bij de eerste zittingsdagen van de rechtszaak tegen Monsanto in San Francisco. Ik spreek met advocaten, en met patiënten die stellen ziek te zijn geworden door Roundup. In de rechtszaak zegt Monsanto dat er geen enkel bewijs is voor de kankerverwekkendheid van haar product. Maar speelt het bedrijf wel open kaart?

https://soundcloud.com/reporterpodcast/onkruid-vergaat-niet

Uitzending Reporter Radio 6 mei 2018. Bron: soundcloud.com

Lees meer over de Monsanto papers

Monsanto en glyfosaat

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons