Achtergrond

Donorconferentie Nepal: “Schuldaflossing liever inzetten voor hulpverlening”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De aardbeving die Nepal twee maanden geleden trof, was een zware klap voor het Zuid-Aziatische land van 27 miljoen mensen. Door de aardbeving en de naschokken verloren 8000 mensen het leven en vielen 22.000 gewonden. Volgens overheidsgegevens werden meer dan 1000 medische centra vernield. 

"Een op drie Nepalezen is getroffen door de aardbeving, een op tien is dakloos en een half miljoen gezinnen hebben hun inkomsten verloren zien gaan, met name arme boeren", sprak de minister van Buitenlandse Zaken kort na de ramp. De Nepalese minister van Financiën Ram Sharan Mahat sprak over de "ergste ramp in de geschiedenis van Nepal". En volgens de Wereldbank zijn ongeveer een miljoen extra mensen in de armoede geduwd sinds de noodlottige dag in april.

Volgens de overheid is één op drie Nepalezen getroffen door de aardbeving

De Verenigde Naties (VN) berekenden dat 8,1 miljoen mensen behoefte hebben aan humanitaire steun en dat 1,9 miljoen mensen nood hebben aan voedselhulp.

Zware klap
Nepal is een ontwikkelingsland dat opgezadeld zit met een schuld van 30 procent van zijn bruto binnenlands product. Maar ook al was het land grotendeels afhankelijk van externe hulp, toch kon het de laatste jaren vooruitgang boeken op het gebied van economie en ontwikkeling. Zo zorgden overheidsinspanningen ervoor dat op twintig jaar tijd het aantal mensen in extreme armoede daalde van 42 procent naar 23,8 procent. "De ramp heeft onze ambities wat dat betreft een zware klap toegebracht", zegt Mahat.

Op de donorconferentie die over een week zal plaatsvinden in hoofdstad Kathmandu zal vooral gesproken worden over strategieën voor wederopbouw en financiële steun. Wat betreft de wederopbouw zal er vooral rekening gehouden worden met de uitdagingen die het land kent: fragiele hellingen, moessonregens en de kwetsbaarheid voor aardverschuivingen en aardbevingen.

Kwijtschelding van schuld
De conferentie is een gezamenlijk initiatief van de Nepalese overheid, de Aziatische Ontwikkelingsbank, de Europese Unie, de regering van India, het Japans Agentschap voor Internationale Samenwerking, de VN en de Wereldbank.

De VN-organisaties Unicef en het Wereldvoedselprogramma (WFP) zullen zich richten op de snelle terugkeer van kinderen naar school, het opzetten van veilige geboortecentra en het aanleveren van voedsel voor mensen die in moeilijk bereikbare, bergachtige gebieden wonen.

Nepal heeft een schuld van 54 miljoen dollar bij financiële instellingen.

Ondertussen werkt het samenwerkingsverband Jubilee USA Network, meer dan 75 Amerikaanse ngo's en 400 geloofsgemeenschappen, aan een kwijtschelding van de schulden van Nepal bij de Wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Nepal heeft een schuld van 54 miljoen dollar bij deze financiële instellingen. "Het land betaalt elke dag 600.000 dollar (534.000 euro) aan zijn crediteuren", zegt Eric LeCompte, directeur van Jubilee USA Network. "Dat is een aanzienlijk bedrag dat we liever zouden kunnen inzetten voor hulpverlening."

Eerder slaagde Jubilee USA Network erin om druk te zetten op het IMF en alzo voor schuldverlichting te zorgen voor verschillende Ebola-landen. "De conferentie van 25 juni is cruciaal voor Nepal", zegt LeCompte,. "Naar alle verwachting zal de overheid van Nepal om schuldverlichting vragen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons