Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Zout uit de zee

In de winkel kun je zout en zeezout kopen. Verwarrend, want beide komen uit de zee. Koop je zeezout dan zat het onlangs nog in zee, koop je ‘gewoon’ zout (ook steenzout genoemd) dan komt het zout uit een zoutlaag die miljoenen jaren geleden ontstond omdat de zee waarin het zat, opdroogde. Zeezout wordt gewonnen in zeepannen: ondiepe ‘vijvers’ langs de kust. Zon en wind verdampen het zeewater zodat het zout van de bodem kan worden geschraapt. Steenzout wordt uitgehakt in mijnen of op zoutvlaktes. Of, als het zout honderden meters diep zit (zoals in Hengelo), pomp je het met heet water omhoog. De ‘pekel’ dampt in onder vacuüm en het zout blijft over. ‘Geraffineerd’ zout is extra gezuiverd en ontdaan van mineralen en sporenelementen.

Zout uit de bergen?

Himalayazout komt uit de Khewra-zoutmijn in Punjab, Noordoost-Pakistan. De mijn ligt aan de voet van het Himalayagebergte op 288 meter hoogte. De zoutlaag in de mijn is 500 miljoen jaar oud en omhooggestuwd door botsende aardplaten. Het Himalayagebergte zelf ontstond ‘pas’ 50 miljoen jaar geleden. Met de Himalaya heeft het zout dus weinig van doen.

Bekijk hieronder de video.

Bron: youtu.be

In samenwerking met EOS Magazine.

Deel van Dossier

The Making Of

Het verhaal achter producten die je dagelijks tegenkomt: The Making Of neemt je mee.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
TMN_TWT_400x400

Timon Hartman

Audio Visual Engineer

Profielpagina
18671096_10158738635100301_3429755704552629738_n

Sabrina Simons

Chef Online

Sabrina Simons (Amsterdam, 1981) was tot maart 2019 Chef Online van OneWorld. Ze studeerde Media en Cultuur aan de UvA en deed ervaring op …
Profielpagina
670

Marga van Zundert

Profielpagina