Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Inheemse mensen vertegenwoordigen volgens de VN minder dan 5 procent van de wereldbevolking, terwijl ze ruim 15 procent uitmaken van de armste mensen ter wereld. Ze worden veelal verdreven van hun land, gediscrimineerd, vervolgd en/of geteisterd door armoede. OneWorld maakte ter ere van deze dag een overzicht van stukken die de perikelen van inheemse volkeren belichten.

Verdreven en genegeerd

Inheemse volkeren worden vaak verdreven uit hun leefgebied om plaats te maken voor grote infrastructuurprojecten. In andere gevallen brengen deze projecten hun gezondheid in gevaar, worden hun rechten niet erkend en hun bezwaren van de hand gewezen, zoals in het geval van de aanleg van de Dakota-oliepijpleiding:

Gemarginaliseerd en bedreigd

In Canada zijn door de jaren heen duizenden vrouwen van inheemse komaf spoorloos verdwenen. In een aantal zaken is bevestigd dat er sprake was van moord, de rest blijft tot nog toe onopgelost. Geweld tegen inheemse vrouwen heeft zijn wortels in het koloniale verleden van Canada. In Australië is het racisme tegen Aboriginals diepgeworteld. Een VN-gezant schrok van de negatieve stereotypering van Aboriginals en hun overmatige vertegenwoordiging in Australische gevangenissen:

Cultuur onteigend en vereeuwigd

mursi-559208_6401
Mursi in Ethiopië. Beeld door: Foto: Max Pixel

Tegenwoordig wordt de kledingdracht of het typerende uiterlijk van een bepaalde bevolkingsgroep vaak overgenomen door anderen. Dit veelal om een hippe indruk te wekken, ook al zorgen diezelfde uiterlijke kenmerken voor discriminatie bij de groep waaruit de kledij of de gebruiken zijn ontsprongen. Dit fenomeen heet cultural appropriation.

Voor prachtige plaatjes van visueel aansprekende ‘stammen’ hoef je niet verder te zoeken dan Jimmy Nelson. Zijn missie is om deze mensen op beeld vast te leggen voordat zij verdwijnen:

468706810_1280x720_3
Afbeelding uit de fotoserie door Jimmy Nelson. Beeld door: Vimeo

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)