Jimmy de Kant en Nanda Silva Beeld: Alle foto's: Judith Tielemans

Deze vaders namen extra verlof om voor hun kind te zorgen

Vorig jaar werd het partnerverlof uitgebreid van twee naar vijf dagen, en vanaf juli 2020 wordt dat zelfs vijf weken. Er bestaan meer verlofregelingen, maar mannen maken daar nog nauwelijks gebruik van. Deze jonge vaders kozen wél voor langer verlof. Hoe deden zij het?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Sinds begin 2019 is het partnerverlof, ook wel het kraamverlof genoemd, uitgebreid van twee naar vijf dagen betaald verlof voor partners na de geboorte van hun kind. 1 Behalve de betaalde verlofdagen, bestaan er nog verschillende andere regelingen voor partners. Mannen maken alleen nog weinig gebruik van de verlofregelingen.

In 2017 maakte bijvoorbeeld 11 procent van de werkende vaders met kinderen tot acht jaar gebruik van het (onbetaalde) ouderschapsverlof, volgens cijfers van het CBS. Om vaders te stimuleren meer betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kinderen, wordt vanaf 1 juli 2020 daarom een nieuwe regeling ingevoerd, waarbij vaders tot maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof kunnen opnemen. 70 procent van het salaris zal dan worden vergoed.

Update van de redactie – 29 april 2020

De regeling rond het ouderschapsverlof wordt in augustus 2022 uitgebreid naar negen weken die deels worden doorbetaald. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Europese lidstaten zijn verplicht om vanaf 2022 twee maanden ouderschapsverlof door te betalen; ze mogen zelf beslissen of ze dat volledig of gedeeltelijk doen.

Op dit moment kunnen beide ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof – dat dus bovenop het wettelijke betaalde verlof is – wordt nu meestal niet doorbetaald, waardoor niet iedereen er gebruik van kan maken. Ouders krijgen straks met de nieuwe regeling een uitkering van het UWV voor 50 procent van hun salaris. Het kabinet wil het daarmee aantrekkelijker maken om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.

Als reactie op het besluit van het kabinet roept de FNV de regering op om het ouderschapsverlof van negen weken niet voor de helft, maar volledig door te betalen. Anders voldoet Nederland niet aan de Europese Richtlijn die stelt dat ‘de hoogte van doorbetaling geen belemmering mag zijn voor werknemers om van het verlof gebruik te maken’. Volgens de FNV kan immers lang niet iedereen de helft van zijn salaris missen.

Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl in juli 2019.

In bijna alle Europese landen krijgen vaders op dit moment meer betaalde verlofdagen dan in Nederland. Zo hebben Poolse vaders recht op veertien dagen betaald verlof en krijgen Spaanse vaders sinds 1 januari 2017 vier weken vaderschapsverlof. Zweden spant de kroon: daar hebben beide ouders samen recht op 480 dagen betaald vrij.
Kraamverlof, partnerverlof, vaderschapsverlof, ouderschapsverlof

Kraamverlof, partnerverlof en vaderschapsverlof zijn drie termen met dezelfde betekenis. Bij deze regeling krijgt de partner 2in loondienst (sinds 1 januari 2019) vijf doorbetaalde dagen na de bevalling. Vanaf juli 2020 komt daar vijf weken partnerverlof bij tegen 70 procent van het loon. Het kraamverlof dient binnen vier weken na de bevalling opgenomen te worden.

Het ouderschapsverlof is een regeling van onbetaald verlof, waarbij de ouder maximaal 26 keer de arbeidsduur per week kan opnemen tot het kind de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt. Vanaf augustus 2022 krijgen ouders in de eerste negen weken van het ouderschapsverlof een uitkering van 50 procent van het salaris.

Binnen de meeste gezinnen zijn de zorgtaken nog steeds ‘traditioneel verdeeld’

Volgens een rapport van Rutgers Kenniscentrum voor Seksualiteit ontbreekt het veel Nederlandse mannen aan sociale acceptatie om verlof op te nemen en aan rolmodellen onder collega’s, managers en andere vaders. Binnen de meeste gezinnen zijn de zorgtaken daarom nog steeds ‘traditioneel verdeeld’ – dat wil zeggen, grotendeels in handen van de vrouw.

‘Twee weken vakantie en twee weken zorgverlof’

Jimmy de Kant en Nanda Silva
Het was geen gemakkelijke geboorte voor Nanda Silva (43) en Jimmy de Kant (32) uit Rotterdam. Hun dochter Senna werd tweeënhalf jaar geleden geboren door middel van een keizersnede. Door een infectie die ze tijdens de geboorte opliep, moest Senna twee weken op de intensive care blijven. Vader Jimmy de Kant had daardoor recht op zorgverlof, die hij op mocht nemen om voor zijn partner te zorgen. “Nanda kon bijvoorbeeld niet naar het ziekenhuis rijden, omdat ze moest revalideren van de keizersnede. Daarom heb ik in totaal een maand vrij kunnen krijgen van mijn werk: twee weken vakantie en twee weken zorgverlof”, vertelt De Kant, die in het dagelijkse leven als elektromonteur werkt.

Inmiddels neemt de Rotterdamse vader iedere vrijdag een ‘papadag’ op van de ouderschapsverlofregeling, om voor Senna te kunnen zorgen. “Dat is goed voor de band tussen de vader en het kind”, aldus Silva. “Ik denk dat het wordt onderschat hoe belangrijk verlof is. Kijk naar Scandinavische landen, daar hebben papa’s soms maanden vrij. Ik ben daar een groot voorstander van. Het is voor de sociale vaardigheden en onafhankelijkheid van een kind belangrijk dat het niet de hele tijd alleen met één ouder is. Ik heb me daarom ook voorgenomen dat ik niet een moeder zou worden die het kind te veel naar zichzelf zou toetrekken.”

We doen ons eigen ding en trekken ons niet zoveel aan van anderen

Als accountmanager werkt Silva veertig uur in de week. Doordeweeks gaat Senna twee dagen naar Silva’s ouders en twee dagen naar het kinderdagverblijf, waar ze volgens haar ouders veel leert en plezier maakt. “We zijn blij met hoe het nu gaat”, aldus Silva. “We spenderen ongeveer even veel tijd met haar door. Daarmee zijn we misschien niet zo traditioneel als de meeste gezinnen, waarin de moeder nog steeds zorgt voor het kind. We doen ons eigen ding en trekken ons niet zoveel aan van anderen. In de toekomst zou ik wel vier dagen willen gaan werken, zodat ik net iets meer thuis ben.”

‘Twee partnerdagen en de rest opgenomen als vakantie-uren’

Floris Loermans en Halle He
Nog iets meer dan een half jaar wachten en dan is het tweede kindje op komst voor Floris Loermans (34) en Halle He (39). Een jaar geleden mocht het Eindhovense paar hun eerste baby verwelkomen: Liv. “Op werk heb ik van te voren aangegeven dat ik rond de geboorte twee weken vrij wilde zijn”, vertelt Floris Loermans, die werkt als accountmanager. “Ik kreeg destijds twee partnerdagen en de rest heb ik zelf opgenomen in de vorm van vakantie-uren, om doorbetaald te krijgen – ouderschapsverlof is immers onbetaald. Toch blijft het werk doorgaan. Je kunt dan wel een kind krijgen, maar je zult alsnog je werk moeten afmaken.”

Doordat het bedrijf waar Floris werkt flexibel is, kon hij tijdens deze periode zo nu thuis op de laptop werken. “Ik had de kraamperiode niet willen missen. Voordat Liv geboren werd, wist ik niet eens hoe ik een flesje moest vasthouden. Er was nog zoveel om te leren. De kraamhulp heeft ons daar goed bij geholpen. Ik ben blij dat ik die eerste weken thuis kon zijn, omdat ik daardoor de rol van vader heb kunnen ontdekken.”

Na de bevalling was ik een beetje down. Ik vond het daarom fijn om mijn man om me heen te hebben

Om het gezin verder te ondersteunen, kwamen de ouders van moeder He de eerste drie maanden over uit China. “Het was fijn om vanuit verschillende hoeken hulp te krijgen”, aldus de zwangere He. “Na de bevalling was ik door de hormonen een beetje down en lag ik veel op bed. Ik vond het daarom fijn om mijn man om me heen te hebben. Hij heeft me veel gesteund.” In China, waar He is geboren, zijn de rollen een stuk traditioneler als het gaat om zorg en werk. “Het is de taak van de vrouw om voor het kind te zorgen. De man is daardoor bijna nooit thuis, omdat hij alleen maar aan het werk is. In gesprekken met mijn Aziatische vrienden benadruk ik altijd dat Floris veel in huis en voor Liv doet.

Dat echt niet zo vanzelfsprekend, dus ik ben er heel dankbaar daarvoor”, vertelt ze. “Als supply chain manager werk ik zelf iets minder dan veertig uur per week. Op maandag heb ik een ‘mamadag’ en Floris heeft zijn vaderdag op vrijdag. Op woensdag komen de ouders van Floris over om voor Liv te zorgen. Ik zou mijn werk niet willen missen. Het maakt me gelukkig. Die blije gemoedstoestand heeft ook weer positieve effecten op ons gezinsleven.”

‘Heel belangrijk om tijdens de kraamperiode vrij te zijn’

Marc Harlaux en Malou van Beusichem
Voor Marc Harlaux (31) en Malou van Beusichem (27) uit Beneden-Leeuwen kwam de bevalling van hun eerste kindje op een goed moment. Hun dochtertje Marlie werd in januari van dit jaar geboren, wat ervoor zorgde dat Marc Harlaux twee extra verlofdagen kon opnemen dankzij de nieuwe regeling. “Marc heeft veel voor mij gedaan, zeker in de eerste drie weken”, vertelt Malou. “Dat was ook noodzakelijk, want ik ben bevallen met een keizersnede. Ik mocht daardoor niet tillen. Als je partner er dan niet bij is, lijkt me dat wel lastig.”

Om Van Beusichem langer te kunnen ondersteunen, besloot Harlaux twee vakantieweken op te nemen. Het was de ouders niet eens bekend dat hij ook  ouderschapsverlof had kunnen opnemen. Bij de sportschool, waar Harlaux als personal trainer werkt, reageerden zijn collega’s positief. “In januari is het daar hartstikke druk met nieuwe klanten, maar toch hebben ze er niet moeilijk over gedaan. Daar ben ik heel blij om. Het was voor mij heel belangrijk om tijdens de kraamperiode vrij te zijn. Als zoiets niet geaccepteerd wordt binnen een bedrijf, dan zou je als werknemer misschien moeten bedenken of je daar wel goed op je plek zit.”

Het toch ook belangrijk om je eigen ding te blijven doen, naast het leven van je kind

Doordat Harlaux de helft van de tijd als ZZP’er werkt en de andere helft in loondienst, is het mogelijk voor hem om zijn eigen werktijden te bepalen. “Ik werk veertig uur in de week, verdeeld over de ochtend en avond. Op dit moment ben ik maandag en dinsdagochtend thuis. Malou is dan ook vrij, dus dan zorgen we samen voor Marlie”, vertelt hij. Van Beusichem, die drie dagen per week werkt als kinderfysiotherapeut, zou liever willen dat hij wat vaker ’s avonds thuis zou zijn. “Het blijft een dilemma. Aan de ene kant wil je het liefst zoveel mogelijk thuis zijn, maar aan de andere kant moet je ook gewoon geld verdienen”, vertelt ze. “Toch is het ook belangrijk om je eigen ding te blijven doen, naast het leven van je kind. Ik ga daarom met veel plezier drie dagen per week naar mijn werk. De andere twee dagen springen onze ouders in. Daar hebben we veel geluk mee.”
We leven in onzekere tijden door het coronavirus. Er is behoefte aan betrouwbare informatie én verdieping. We hopen dat je dit bij ons vindt en wil bijdragen aan onze onafhankelijke journalistiek.

Dit kan je doen door te doneren of je te abonneren op ons magazine. Alvast bedankt!

Een maand vaderschapsverlof bij ING: ook voor vrouwen

Vader zijn betekent..

  1. Werkende partners in loondienst hadden tot 1 januari 2019 recht op twee dagen kraamverlof. Vanaf 1 januari 2019 is dat uitgebreid naar één keer het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. ↩︎
  2. De verlofregelingen zijn bedoeld voor de partner van de moeder. De partner: is met de moeder getrouwd; is haar geregistreerde partner; woont ongehuwd met haar samen, of erkent haar kind. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons