Vader zijn betekent..

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ongeveer tachtig procent van de mannen op deze wereld wordt op een gegeven moment vader. ‘The State of the World Fathers’ is een rapport van MenCare dat vorige week werd gepubliceerd. Het onderzoekt wat vaderschap precies betekent en hoe de rol van vaders wereldwijd aan het veranderen is. We zetten de belangrijkste cijfers en punten voor je op een rijtje;

Bijna tachtig procent van alle mannen wordt op een bepaald moment een biologische vader, en alle mannen ter wereld hebben een connectie met kinderen – als familielid, als leraar, als coach. Of mannen nou biologische vaders, stiefvaders, adoptievaders of pleegvaders zijn, of broers, ooms of opa’s, de participatie van mannen in de dagelijkse verzorging voor kinderen heeft een impact op iedereen.

Vaderschap is aan verandering onderhevig

Veranderingen op de werkvloer en in het huishouden zorgen dat mannen andere zorgtaken krijgen – vaderschap is aan verandering onderhevig. Vrouwen zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de globale werkkracht, maar voeren nog steeds twee tot tien keer meer zorgtaken- en huishoudelijke taken uit dan mannen. Een onevenredige ontwikkeling dus.

Vaders willen meer betekenen
Uit een studie over twintig landen gemeten tussen 1965 en 2003 blijkt dat mannen gemiddeld zes procent meer zijn gaan bijdragen aan huishoudelijke- en zorgtaken. Maar uit onderzoek blijkt dat de meeste vaders (van 61 procent in Kroatië tot 77 procent in Chili) graag minder zouden willen werken om meer tijd met hun kinderen te spenderen. Een onderzoek uit de VS toont aan dat 46 procent van de vaders van mening is dat zij te weinig tijd hebben om hun kinderen te zien, in verhouding tot 23 procent van de moeders.

Mannen moeten meer betrokken worden bij keuzes omtrent de zwangerschap

Meer lezen over mannen en emancipatie? OneWorld Love schrijft er vaak over! Hier een kleine greep van recente artikelen / blogs:

*Doe iets met mannen!
*De mannenpil: seksuele anarchie?
*Man met hak
*Feminisme en mannen
*Zorgzame vaders hebben betere seks
*Mannen pas je aan!

In 2012 was veertig procent van alle zwangerschappen wereldwijd ongepland. Die ongeplande zwangerschappen ontstaan omdat veel vrouwen nog steeds geen condoom of pil kunnen krijgen of kopen. Mannen moeten meer betrokken worden bij keuzes omtrent de zwangerschap. Studies over de hele wereld tonen aan dat mannen (logischerwijs) meer betrokken zijn bij kinderen die gepland zijn, dan bij kinderen die voortkomen uit ongeplande zwangerschappen. En zorgzame mannen verbeteren de mentale en fysieke gezondheid van moeder en kind, en zijn dus van essentieel belang voor een gezonde wereld.

Vaderschapsverlof
Hoewel moederschapsverlof in bijna alle landen mogelijk is, krijgen vaders maar in 92 landen wereldwijd verlof als ze een kind krijgen. In meer dan de helft van die 92 landen is het vaderschapsverlof minder dan drie weken (Nederland scoort – zelfs op Europees niveau – bedroevend slecht op het gebied van vaderschapsverlof). Vaderschapsverlof is een van de belangrijkste indicatoren van het kunnen verdelen van de zorgtaken in het huishouden, en meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. We kunnen blijven praten over glazen plafonds en emancipatie voor vrouwen, maar als mannen ‘van bovenaf’ niet de kans krijgen meer betrokken te zijn bij de opvoeding, blijft de verantwoordelijkheid hiervoor liggen bij de vrouw.

Vaderschapsverlof is goed voor de economie

Ook economisch is het rendabel als mannen meer zorgtaken op zich nemen. Als vrouwen met dezelfde ratio als mannen op de werkvloer actief zouden zijn, zou het GDP van de Verenigde Staten met vijf procent toenemen, en met negen procent in Japan, 12 procent in de Verenigde Emiraten, en 34 procent in Egypte. Vaderschapsverlof is goed voor de economie; het verbeterd productiviteit en moraal . Een studie uit Zweden laat zien dat elke maand dat vaders verlof nemen, het inkomen van de moeder verhoogt met 6.7 procent.

 

In het filmpje hieronder (gemaakt door MenCare) zie je vaders van over de hele wereld reflecteren op hun rol ; 

[[{“fid”:”37746″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”State of the World’s Fathers “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”\”Being a Father:\” A State of the World’s Fathers Film”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons