Beste van ’t web: digitaal kolonialisme en een genderstereotype vrij magazine

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Elke dag een kleine selectie links naar artikelen die we je van harte aanbevelen. Het meest interessante, verrassende en fascinerende van het internet dat OneWorld niet zelf maakte. 

Overleven in het land van aankomst

De Brits-Indiase auteur Sunjeev Sahota schreef de veel bejubelde roman Het jaar van de gelukszoeker. Een boek dat gaat over hoe migranten overleven in het land van aankomst. Sahota schetst het portret van vier Indiase immigranten in Engeland die daar moeten vechten om rond te komen en hun waardigheid daarvoor moeten opgeven. 'Je wilt vertellen over mensen waar we niet naar omkijken. Je wilt een ander perspectief geven op de dingen en hoopt dat de lezer na afloop een ander idee heeft', vertelt Sahota aan het NRC. Lees hier het hele interview met Sahota.

Indiaanse migrant

Indiaanse straatverkoper. Bron: Jo.Sau/Flickr

Digitaal kolonialisme?

Een groot deel van de wereldbevolking heeft nog geen toegang tot internet. In sommige gevallen heeft dit economische redenen maar ook censuur speelt vaak een rol. Deze landen zijn potentiele goudmijnen voor Silicon Valley bedrijven zoals Google en Facebook. Er is daarom ook een flinke strijd tussen de bedrijven gaande om voet aan grond te krijgen in deze internetloze gebieden. Zo stuurt Google momenteel duizenden fietsen het platteland in India op met op de bagagedrager van iedere fiets een box met kostbare inhoud: smartphones en tablets met internetaansluiting. De Financial Times schrijft over de digitale missionaris actie van Google.      

Indiaanse kinderen met laptop

Indiaanse kinderen die nog nooit een computer hebben gezien. Bron: Flickr

Gender stereotype vrij magazine

Het magazine Kazoo moedigt meisjes aan om te zijn wat ze willen zijn. De maker van het blad, Erin bried, wil korte metten maken met gender stereotypen door meisjes ervan te overtuigen dat geen enkele interesse alleen is voorbehouden aan jongens. “Ik wil dat meisjes weten dat de wereld vol mogelijkheden zit.” Bried vertelt aan de Huffington Post dat zij teleurgesteld was in de eenzijdige inhoud van meidenmagazines en daarom besloot met een eigen magazine op de markt te komen. 

OneWorld schreef eerder al over gender hokjes en vooral het neutraliseren daarvan. Lees hier het artikel ‘vergeet blauw en roze’.[[{“fid”:”47124″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Kazoo magazine “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Kazoo magazine”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”KAZOO magazine in 5 seconds”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons