Achtergrond

‘Je moet het eens zijn met de normen en waarden’

Suna Floret is docent Nederlands op een MBO-school in Rotterdam. Elke week bespreekt zij het nieuws met haar leerlingen. Dit keer gaat de discussie over het afschaffen van de dubbele nationaliteit.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Mevrouw, we hebben vandaag trouwens echt veel onderwerpen om te bespreken. Er is een hoop aan de hand. We hebben er zeker wel een heel lesuur voor nodig! Nieuw kabinet, Anne Faber, docenten die nog een keer willen staken en de afschaffing van de dubbele nationaliteit! Heeft u die gehoord?”, vraagt Akif.
“Ik vind het wel terecht, hoor”, reageert Halima. “Als je naar Nederland komt en je vraagt het Nederlanderschap aan, vind ik ook dat je je Nederlander moet voelen. Het is niet zo dat als je een paspoort krijgt, je dan gelijk Nederlander bent. Je moet er wat voor doen. Ik vind dat je het dan ook eens moet zijn met de normen en waarden. En anders krijg je geen paspoort.” Maar volgens Halima geldt dat niet voor iedereen. “Wij, de derde generatie, zijn geboren met een dubbele nationaliteit. Wij hebben niet bewust gekozen voor Nederland maar als je op latere leeftijd hier komt, vanuit een ander land, dan moet je maar gewoon kiezen. Een van de twee nationaliteiten.”

Aysel, de bruggenbouwer in de klas, raakt geïrriteerd. “Hoe weet jij dan of ik voldoe aan de normen en waarden? Hoe ga je dat testen? Door een paar integratievragen te stellen, of zo? Vragen zoals ‘als iemand in het ziekenhuis ligt, stuurt u dan een kaartje of gaat u langs’? En dat zijn dan zogenaamd de normen! Kijk om je heen, Halima.. Over welke Nederlandse normen hebben we het? En wat als ik die normen en waarden niet wil overnemen en gewoon die van mezelf wil behouden? Als ik er respect voor heb, moet het al voldoende zijn. Ik hoef helemaal niks over te nemen.”

Je moet hier niet alleen maar komen om te werken. Want daar begint dan het integratieprobleem

“Ik vind van wel”, zegt Halima. ‘’Het is een bewuste keuze. Je moet hier niet alleen maar komen om te werken. Want daar begint dan het integratieprobleem. Op een gegeven moment komen er dan problemen in de maatschappij”, aldus Halima. “Dat zien we nu ook”.

“Weet je, Halima, als ik me moet houden aan wat jij zegt, dan mag ik dus eigenlijk geen enkel paspoort meer dragen. In Nederland voel ik me Turkse en in Turkije voel ik me Nederlandse. Het gaat niet om wat je voelt, het gaat om wie je bent, waar dan ook. En waarom zou ik niet ergens alleen maar voor werk naartoe mogen gaan? Dat hebben onze opa’s toch ook gedaan?”

Halima denkt even na. “Ik weet niet zo goed wat ik daarop moet zeggen. Maar ik wil gewoon dat iedereen zich echt oprecht thuis voelt. En anders moet je gewoon een werkvergunning aanvragen. Maar je bent pas echt onderdeel van een samenleving als het ook zo voelt.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons