Achtergrond

‘In Amerika voel ik me zwart’

OneWorld tipt In de eerste podcast van The Atlantic praat hoofdredacteur Jeffrey Goldberg met de Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie over ras, identiteit en de verschillen tussen Amerika en Afrika.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Chimamanda Ngozi Adichie (1977) verhuisde op haar negentiende van Nigeria naar de Verenigde Staten. Ze schreef onder andere Americanah en Purple Hibiscus, waarvoor ze de Commonwealth Writer’s Prize won. Ook is Adichie feminist (zie de YouTube-video hieronder) en ze schreef er zelfs het boek We Should All Be Feminists over.

In deze podcast van The Atlantic gaat ze in op thema’s die ze geregeld behandelt in haar boeken: ras, etniciteit en identiteit. Worden Afrikaanse mensen bijvoorbeeld in Amerika anders behandeld dan in Europa? “Ik houd van Amerika”, zegt Adichie. “Ik weet dat Amerika veel problemen heeft. Maar voor mij, als zwarte, Afrikaanse vrouw, heb ik een gevoel van mogelijkheden in Amerika, dat ik niet heb in Europa.”

In Nigeria kan iemand een slechte dag hebben en dan is hij een eikel. In Amerika of Europa denk ik meteen aan racisme.

Maar er is ook een keerzijde. “In Amerika voel ik me zwart, met alle troep die daarbij hoort”, zegt Adichie. “In Nigeria was ik niet zwart, dat ben ik pas in Amerika geworden. Als ik in Lagos op het vliegtuig stap ben ik gewoon mezelf. En als ik in Atlanta uitstap ben ik me bewust van mijn ras. Het is alsof ras opeens een mogelijke reden voor ‘dingen’ wordt.”

Deze dingen zijn bijvoorbeeld extra lang moeten wachten bij de douane, omdat je een ‘ander’ visum hebt dan verwacht. “In Nigeria kan iemand een slechte dag hebben en dan is hij een eikel. In Amerika of Europa denk ik meteen aan racisme”, concludeert Adichie.

Luister hier de hele podcast ‘The Atlantic Interview’ op de website van The Atlantic. The Atlantic is een Amerikaans literair-cultureel tijdschrift, opgericht in 1857.

Chimamanda op Tedx Bron: youtu.be

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons