‘Sociaal en duurzaam ondernemen is de toekomst’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Enviu start al tien jaar wereldwijd bedrijven die zich bezighouden met maatschappelijke kwesties en duurzaamheid. Ze werken samen met organisaties, bedrijven, ondernemers, investeerders en individuen. “Wanneer iemand met een idee komt voor een bedrijf dat Enviu aanspreekt, werken we het idee verder uit. We kijken naar mogelijke klantgroepen en hoe het bedrijf zijn geld kan verdienen, bijvoorbeeld. Wanneer het om een bedrijf voor in een ontwikkelingsland gaat, gaan we ook op zoek naar een lokale ondernemer. Enviu helpt het nieuwe bedrijf tot alles is ontwikkeld en blijft aanwezig als aandeelhouder wanneer het bedrijf van start gaat. De rol van Enviu wordt dan minder groot, maar deze kan weer groeien wanneer een bedrijf succesvol is en wil uitbreiden.”

Sociaal en duurzaam ondernemen moet de toekomst zijn

Interviewserie

 

Met de deadline van de millenniumdoelen in zicht wordt het tijd om naar de duurzame ontwikkelingsdoelen te kijken. Die worden naar verwachting vastgesteld tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september. In de aanloop naar die top interviewen we zeventien jonge mensen over de nieuwe doelen. 

Dit is de achtste aflevering over het achtste doel: Promote sustained, inclusive and sustainable economic growth, full and productive employment and decent work for all

 

Als bedrijf bijdragen aan een betere wereld
“We proberen de vraag op te lossen hoe je bedrijven oplossingen laat bieden voor maatschappelijke kwesties zoals klimaatverandering, en ze tegelijkertijd kunt laten meedraaien in de economie. We moeten af van de industrie die gewoon producten op de markt brengt. Sociaal en duurzaam ondernemen moet de toekomst zijn.” Enviu wil laten zien dat het mogelijk is om een succesvol bedrijf te starten én bij te dragen aan een betere wereld.

Samenwerken met de lokale bevolking
Om succesvol te worden in een ontwikkelingsland is de juiste kennis nodig, vertelt Lansbergen. Daarom werkt Enviu buiten Nederland samen met de lokale bevolking van een land. “Dit is noodzakelijk vanwege cultuurverschillen. Door met lokale partners te werken voorkom je dat je te ‘westers’ te werk gaat. Ook moet er goed onderzoek gedaan worden voordat je een bedrijf in het buitenland opstart.”

Fennie Lansbergen - Business Developer EnviuFennie Lansbergen (34)
studeerde bedrijfskunde in Rotterdam en deed een master Business and Society Management. Lansbergen wilde hierna in het bedrijfsleven werken, maar ook iets voor de maatschappij betekenen. Ze ging aan het werk bij Credits, een startende microfinancieringbank, en kwam erachter hoe leuk ze het opstarten van bedrijven met een sociaal doel vond. Tegenwoordig werkt Lansbergen als Business Developer bij Enivu en werkt ze ideeën voor nieuwe bedrijven uit.

“In Ghana zijn we Micropensions aan het opstarten, nadat we hebben onderzocht in welk Afrikaans land dit het beste zou passen. In Ghana werkt ongeveer 80 procent van de bevolking in de informele sector. Dit zijn ondernemers en mensen zonder formeel contract, voor wie er geen pensioenproduct is. Vroeger was dit niet zo'n probleem, omdat het cultureel zo was dat kinderen voor hun ouders zorgden. Maar deze cultuur is aan het veranderen, veel kinderen trekken naar de stad, weg van hun ouders. Micropensions zorgt ervoor dat mensen pensioen kunnen opbouwen en kunnen sparen via hun mobiele telefoon.”

Energiezuinige Tuk-Tuk
Enviu werkt wereldwijd, maar kent drie focuslanden waar ze het meest werken: Ghana, Nederland en India. In deze landen heeft Enviu al een groot netwerk waardoor werken daar steeds makkelijker gaat. “In India zijn we zelfs bezig om ons eigen kantoor te openen. We hebben het bedrijf ‘Three Wheels United (TWU) daar al opgezet. Tuk-Tuk chauffeurs komen hier samen en kopen hun eigen Tuk-Tuk. De chauffeurs verdienen zo meer, omdat ze niet hoeven te huren. Three Wheels United biedt leningen aan de chauffeurs om hun tuktukmotoren om te bouwen. Dit levert ongeveer veertig procent CO2-besparing op.”

Verantwoord groeien als bedrijf
Dat een sociale en duurzame onderneming ook kan groeien wordt bewezen door het Nederlandse bedrijf Energy Floors. Zij verhuren al zes jaar dansvloeren die energie opwekken wanneer je erop danst. “Energy Floors is in eerste instantie bedacht om meer jongeren in aanraking te laten komen met duurzaamheid. Het bedrijf is enorm gegroeid en de vloer wordt in meer dan 70 landen verhuurd. Ze willen gaan uitbreiden naar het creëren van energie-opwekkende vloeren voor meer openbare ruimtes, zoals voetbalstadions. Energy Floors groeit enorm, en ook nog eens verantwoord. We hopen dat alle succesvolle bedrijven van de toekomst ook sociale en duurzame bedrijven zijn.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons