‘Uitdaging: Duurzame energie voor iedereen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waarom hebben we energie nodig?
“Energie is enorm belangrijk voor onze welvaart en ons welzijn. Zonder energie zou onze maatschappij niet kunnen ontwikkelen zoals nu. Dan zouden bijvoorbeeld alle supermarkten zonder stroom zitten. Ook technologieën die ons leven fijner en makkelijker maken kunnen zonder energie niet bestaan. De voorzieningen in een ziekenhuis, waardoor we gezond worden en blijven, zijn alleen mogelijk met een goede energievoorziening.”

InterviewserieMet de deadline van de millenniumdoelen in zicht wordt het tijd om naar de duurzame ontwikkelingsdoelen te kijken. Die worden naar verwachting vastgesteld tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september. In de aanloop naar die top interviewen we zeventien jonge mensen over de nieuwe doelen.
Dit is de zevende aflevering over het zevende doel: Toegang tot betaalbare en duurzame energie voor iedereen 

 

Wat zijn de grootste problemen rondom energie?
“Er zijn twee echt grote problemen. Ten eerste halen we teveel energie uit fossiele grondstoffen zoals kolen, olie en gas. Die grondstoffen raken een keer op. Ten tweede veroorzaken die fossiele brandstoffen het broeikaseffect. Door het verbranden van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.”

Hoe komen we van die fossiele brandstoffen af?
“We moeten grootschalig overstappen op duurzame energie, die geen negatieve  impact heeft op de aarde. Dat is dus energie die we halen uit wind, water, de zon en sommige vormen van biomassa. Het zou mooi zijn als alle energieleveranciers in één keer omschakelen naar duurzame energie, maar dat gaat jammer genoeg niet zo makkelijk. Ze gebruiken al jarenlang fossiele grondstoffen en daar is hun hele bedrijfsvoering op gebouwd. Door dit erfgoed van hoe ze denken en doen, veranderen ze niet zo makkelijk. Gelukkig wordt duurzaamheid steeds populairder, ze kunnen dus niet lang meer achterblijven. Tot die tijd heb ik veel vertrouwen in kleine bedrijven en initiatieven die zich inzetten voor duurzame energie, zij groeien steeds sneller.”

In Nederland is slechts 4,5 procent van de energie die we opwekken duurzaam

Pieter BroekemaPieter Broekema (28) studeerde Natuurkunde en deed een master Energy and Environmental Sciences. Hij was voorzitter van YES-DC, een platform waar young professionals en net-afgestudeerden samenkomen die werkzaam zijn in de wereld van duurzame energie. Broekema is medeoprichter van Dexter Energy. Hij geeft hier advies aan Nederlandse bedrijven die duurzamer willen werken. 

Wat voor initiatieven bedoel je?
"Met mijn eigen bedrijf Dexter Energy geef ik advies aan Nederlandse bedrijven om te verduurzamen op een makkelijke manier. Daarbij stimuleren we het gebruik van duurzame energie. Lokale initiatieven zijn ook erg belangrijk, bijvoorbeeld TexelEnergie. Zij helpen Texel aan duurzame energie en ondersteunen het doel van de gemeente Texel om in 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn op het gebied van elektriciteit.
Ook bedrijven als Vandebron zijn de toekomst. Zij maken gebruik van peer-2-peer energie en daar sta ik erg achter. Het houdt in dat Vandebron samenwerkt met boeren die allemaal duurzame energie leveren. Klanten betalen een soort abonnementskosten aan Vandebron en kiezen welke energiebron (wind, zon, water, mest) ze het liefste willen. De boeren bepalen zelf de prijs van de energie. Zo valt de hele tussenhandel weg, die normaal gesproken door grote bedrijven wordt uitgevoerd.

Moet de omslag naar duurzame energie uit (grote) bedrijven zelf komen?
“Volgens mij moet de overheid dit meer stimuleren. In Nederland is slechts 4,5 procent van de energie die we opwekken duurzaam. In heel Europa komt gemiddeld 15 procent van alle energie uit duurzame bronnen, dus we lopen behoorlijk achter. Doordat de Nederlandse overheid geen standaardbeleid heeft voor duurzame energie wordt die omslag ook niet echt gestimuleerd. Het gebrek aan constante regels schrikt investeerder eerder af, dan dat het ze motiveert om te investeren in duurzame energie. Volgens mij moeten we een voorbeeld nemen aan Duitsland, waar de overheid duurzame energie consequent stimuleert. Ze hebben bijvoorbeeld een standaardvergoeding voor investeringen in duurzame energie, waardoor de investering minder risicovol wordt. Door meer regels vast te stellen kan die vier procent volgens mij snel omhoog gaan.   

Energie wereldwijd

In 2012 leefden ongeveer 1,1 biljoen mensen zonder elektriciteit. Het grootste gedeelte van deze mensen leven in Sub-Saharisch Afrika of in Azië. Volgens de Wereldbank moet er wereldwijd per jaar 1,25 triljoen geïnvesteerd worden in duurzame energie
Cijfers uit 2012 laten zien dat China 2525.28 miljoen ton olie-equivalent verbruikt en de Verenigde Staten 1806.48. Ze zijn de twee grootste energiegebruikers van de wereld.

 

 

Is het haalbaar dat de hele wereld overstapt op duurzame energie?
“Zolang de aarde ronddraait zal er wind, zon en water zijn. Er zijn dus genoeg duurzame energiebronnen, het is alleen de uitdaging om die energie overal en voor iedereen beschikbaar te maken. In landen waar veel mensen nu niet eens stopcontacten hebben, moet er behoorlijk wat gebeuren voordat mensen betaalbare en duurzame energie kunnen krijgen. En hoewel woestijnen een hele goede plek zijn om zonnepanelen neer te zetten, is het ingewikkeld om de technologie op de juiste plek te krijgen en vervolgens te onderhouden. Ik denk dat westerse landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en ontwikkelingslanden daarin meer moeten steunen. Maar westerse landen, waaronder Nederland, moeten zelf ook nog grote stappen zetten richting een duurzame energievoorziening.”

[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons