Zo wisselt het Burkina Faso Platform kennis en ervaringen uit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Nederlandse Ambassade in Burkina Faso constateerde tien jaar geleden dat tal van initiatieven zich inzetten voor ontwikkelingssamenwerking in het Afrikaanse land. ‘Die moeten we eens bij elkaar brengen’, dachten ze. Kort daarna organiseerde de ambassade een eerste ontmoeting. Cees Boekelo (66) was indertijd met zijn stichting Faso actief in het zuiden van het land. “Na die eerste kennismaking besloten we dat we bij elkaar moesten blijven komen. Samen met vijf anderen hebben we toen het Burkina Faso platform opgericht.”

Samenwerken

Kennis en ervaringen uitwisselen is het hoofddoel van het landelijke platform. “Het is ontzettend belangrijk dat we de context waarin we actief zijn, goed begrijpen”, vertelt Boekelo. “Er zijn teveel organisaties die het land waarin ze werken eigenlijk niet goed genoeg kennen. Daardoor slaan hun projecten soms net de plank mis.”

Er zijn teveel organisaties die het land waarin ze werken eigenlijk niet goed genoeg kennen

“Op de website van het platform zijn de aangesloten stichtingen ingedeeld op thema en regio. Zo kun je makkelijk een partij vinden die in jouw regio of aan een vergelijkbare doelstelling werkt,” vertelt Boekelo. Ook kunnen de aangesloten organisaties een oproep op de website plaatsen, bijvoorbeeld om samen een container te verschepen. Boekelo gebruikt het platform zelf ook geregeld; bijvoorbeeld om een betrouwbaar verkooppunt voor zonnepanelen te zoeken. 

Cees Boekelo in Burkina Faso. Foto: Cees Boekelo

Invloed op de politiek

Daarnaast oefent het Burkina Faso Platform zo nodig politieke druk uit. In 2010 besloot Nederland de partnerlandstatus van het Afrikaanse land te beeïndigen, en de Nederlandse ambassade daar te sluiten. Het Platform was geschokt en kwam meteen in actie. “We hebben een brief naar Kamerleden opgesteld, en gesprekken met hen gevoerd. Ook hebben we een landelijke petitie georganiseerd. Het heeft tot kamervragen geleid, maar helaas niet tot herziening van het besluit”, vertelt Boekelo.

Als platform kunnen we veel meer bereiken dan als individuele stichting

Onlangs verscheen een kritisch evaluatierapport over het vertrek van Nederland uit Burkina Faso. “Naar aanleiding van dat rapport hebben we opnieuw een brief opgesteld voor de Tweede Kamer, waarin we pleitten voor een herziening van het besluit dat in 2010 is gemaakt. We hebben een reactie gekregen van minister Ploumen, waarin ze vertelt dat het besluit wordt doorgeschoven naar een volgend kabinet,” vertelt Boekelo. “Ik ben er van overtuigd dat we als platform veel meer kunnen bereiken dan als individuele stichting.” 

Ontmoetingsdagen

Het platform organiseert ook ontmoetingsdagen. OneWorld was vorige week aanwezig op de zesde editie van de landelijke Burkina Faso Platformdag in Nijkerk.

Ditta Nicolaï van stichting AFOS  kwam met een duidelijk doel naar Nijkerk: “We zijn bezorgd over de politieke situatie en de machtswisseling daar. Hier horen we hoe andere stichtingen die zorgen naar hun donateurs communiceren. ” Volgens voorzitter Boekelo is dat de meerwaarde van het platform: “Hier kunnen we de verschillende verhalen naast elkaar leggen, en zo een beter beeld krijgen.” Ontwikkelingsdeskundige Sara Kinsbergen is ook aanwezig op de ontmoetingsdag. Volgens haar heeft het platform een grote functie: “Het is de meest laagdrempelige vorm van samenwerking. Dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Dit is de meest laagdrempelige vorm van samenwerking

Een andere bezoeker is geboren in Burkina Faso en woont sinds 2009 in Nederland. Hij las op internet over de platformdag. “Het maakt me blij dat er mensen zijn die zich inzetten voor Burkina Faso. Ik ben benieuwd naar de verschillende projecten, maar ik wil ook graag weten waar ze tegenaan lopen. Ik ken het land goed, maar heb de afgelopen jaren ook leren denken als een Nederlander. Daarom denk ik dat ik een zinnig perspectief toe kan voegen.”

Kennissessie

Tijdens een kennissessie vertelt een van de deelnemers dat hij binnenkort een Nederlandse ambulance naar Burkina Faso brengt. Zijn tafelgenoten hebben meteen een serie vragen paraat: “Wie brengt de ambulance erheen? Aan wie geef je hem? Heb je al nagedacht over het onderhoud? Wie betaalt de benzine?” Gevolgd door tips en eigen ervaringen: “Je moet de ambulance niet aan de chef van het dorp geven, maar aan het hele dorp”, zegt de een. “Dat klopt”, zegt een ander, “maar je moet dat wél publiekelijk doen, zodat iedereen weet wie verantwoordelijk is.”

Deze gesprekken laten zien hoe belangrijk ontmoeting en uitwisseling is

“Iedere keer als ik een gesprek heb met mensen die ook in Burkina Faso werken, leer ik daar wat van”, vertelt een glimlachende Boekelo na afloop van de sessie. “Deze gesprekken laten zien hoe belangrijk ontmoeting en uitwisseling is.”

Wil jij je ook aansluiten bij een landen platform? De volgende zijn bij ons bekend:
Burkina Faso Platform
Ethiopisch-Nederlandse Vriendschapsvereniging
– Ghana Platform
Indianet
Marokko Fonds
– Sri Lanka Tafel
– Zambia Platform
Nepal Connected (ook internationaal)
Platform Samenwerking Nederland Oekraine
Platform Zimbabwe
 

Andere dagen waar je naartoe kunt voor ontmoeting
Afrikadag
Wereldfestival

Partindag

 

Toch zijn er ook onderwerpen die minder makkelijk besproken worden. Financiering van projecten kan gevoelig liggen. “Fondsenwerven in Nederland wordt moeilijker. Sommige stichtingen geven elkaar tips, anderen houden voor zichzelf welke fondsen zij benaderen.” Boekelo hoopt dat daar verandering in komt. “Mijn droom is dat we elkaar beter weten te vinden, en al onze kennis delen. Zolang we advies bij elkaar kunnen inwinnen, heeft het platform wat mij betreft bestaansrecht.” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons