Hoe noodhulp de rijken rijker maakt

23-06-2017
Door: Wayra Kowsoleea
Bron: OneWorld
Foto: ZAM
Vijf journalisten van het African Investigative Publishing Collective onderzochten wie er het meest profiteert van hulpprojecten in extreem arme gebieden in Uganda, DRC, Nairobi, Ivoorkust en Kameroen. Een kleine elitegroep blijkt de krenten uit de pap te pikken, terwijl het arme deel van de bevolking in sommige gevallen berooider achterblijft dan vóór de goedbedoelde hulpprojecten.
Actueel – 

De Afrikaanse journalisten selecteerden in eigen land een aantal regio’s en keken binnen deze regio’s naar de meest voorkomende hulpprojecten. Zo onderzochten ze wederopbouwprojecten in Ivoorkust en boomplant projecten in Kameroen. Zij constateerden dat de opbrengsten van die projecten vaak niet of nauwelijks te vinden zijn en dat deze projecten vaak worden uitgevoerd door ambtenaren en familieleden waardoor zij inkomsten genereren.

Illegale kap

Een voorbeeld uit het artikel dat de scheve impact van de hulpprojecten illustreert is een milljarden project in Maluku in de Democratische Republiek Congo. In plaats van gemeenschappen die in de bossen wonen te beschermen, komt het geld van dit Wereldd Bank project terecht bij ambtenaren die aandelen hebben in grote houtkap bedrijven. Deze bedrijven krijgen het duurzaam geproduceerde hout toegewezen waardoor lokale mensen hun gemeenschappen moeten verlaten en aangewezen zijn op de houthandel in illegaal gekapt hout. “Zowel het bos als degenen die hier woonden zijn slechter af door die hulp” aldus Irène Wabiwa, bos campagne manager bij Greenpeace Afrika.

Lees het artikel van de Afrikaanse journalisten in ZAM.

Reacties