Economische denktank: voedsel is slimste ontwikkelingshulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Met welke uitgaven behaal je het meeste resultaat wanneer je 75 miljard dollar (60 miljard euro) beschikbaar hebt voor goede doelen? Deze vraag beantwoordt de ‘Copenhagen Consensus 2012’ met: voedselhulp. Het economisch panel, met maar liefst vier Nobelprijswinnaars economie, kon kiezen uit voorstellen van vijfenzestig topwetenschappers die een jaar lang studeerden en rekenden aan alle…

Met welke uitgaven behaal je het meeste resultaat wanneer je 75 miljard dollar (60 miljard euro) beschikbaar hebt voor goede doelen? Deze vraag beantwoordt de ‘Copenhagen Consensus 2012’ met: voedselhulp. Het economisch panel, met maar liefst vier Nobelprijswinnaars economie, kon kiezen uit voorstellen van vijfenzestig topwetenschappers die een jaar lang studeerden en rekenden aan alle opties. Voedselhulp levert volgens hun onderzoek het meeste op: met 2,4 miljard euro per jaar slinkt chronische ondervoeding met 36 procent.

Zelfredzaam

De conclusie dat voedselhulp de best renderende en dus slimste investering is, gaat in tegen de huidige trend in onder andere Nederland, waar ontwikkelingshulp zich steeds meer richt op economische en politieke hervormingen. Een bord eten, redeneert het expert panel, levert sterkere en slimmere kinderen op – mensen die later zelfredzaam kunnen zijn. Zonder eten kunnen mensen zich uberhaupt niet ontwikkelen. Panellid Vernon Smith: “The benefits – in terms of increased health, schooling, and productivity – are tremendous.

Het project –gefinancierd door de Deense regering en een HIV-stichting– staat onder leiding van de Deense politicoloog Bjørn Lomborg, in 2004 door TIME verkozen tot één van de invloedrijkste personen. Lomborg werd vooral bekend door zijn boeken over klimaatverandering. Hij is geen klimaatskepticus, maar acht andere wereldproblemen belangrijker en dringender. In 2004 en 2008 rangschikte zijn denktank al eerder ‘de slimste oplossingen voor de grootste problemen’ op basis van kosten-batenanalyses. Ook in 2008 stond voedselhulp bovenaan de prioriteitenlijst; in 2004 was dit HIV/Aids.

Prioriteitenlijst

In 2012 bestond het expert panel uit de economen Robert Mundell (Nobelprijs 1999), Vernon Smith (Nobelprijs 2002), Nancy Stokey, Finn Kydland (Nobelprijs 2004) en Thomas Schelling (Nobelprijs 2005). Hun prioriteitenlijstje ziet er als volgt uit:

  1. Voedselhulp
  2. Malariabehandeling
  3. Kindervaccinaties
  4. Ontworming
  5. Tuberculosebestrijding
  6. Onderzoek naar productievere landbouw
  7. Alarmsystemen voor natuurrampen
  8. Versterking chirurgie
  9. Hepatitis B-vaccinatie
  10. Hartmedicijnen

Het hoogste budget zou het panel willen uitgeven aan voedselhulp en verbetering van chirurgie (beide: 3 miljard dollar), gevolgd door onderzoek naar productievere landbouw (2 miljard) en waterpompen (1,9 miljard). De volledige conclusies zijn te vinden op de website van het Copenhagen Consensus Center. Het Centrum heeft ook een Guide to Giving gepubliceerd.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons