Achtergrond

Voedselhulp per sms

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
 

Tijdens de proef krijgen 1000 gevluchte Irakese gezinnen (zo’n 3500 begunstigden) die in de Syrische hoofdstad Damascus wonen, elke twee maanden per sms een voedselbon ter waarde van 22 dollar. Deze bonnen met een gepersonaliseerde code kunnen de vluchtelingen vervolgens inwisselen in twee overheidswinkels in Jaraman en Saida Zeinab, wijken waar veel Irakesen wonen. De gezinnen hoeven de 22 dollar niet in een keer uit te geven. Als er een transactie is gedaan, wordt automatisch het saldo bijgewerkt.

voedselhulp per sms foto WFP
Foto:WFP

 

De proef duurt vier maanden en binnenkort is het de bedoeling dat het aantal winkels die meedoen aan de pilot, wordt uitgebreid. Ook particuliere winkels zouden dan hun goederen aan de vluchtelingen kunnen slijten. Dat zou de keuzemogelijkheid van de shoppers vergroten en het risico van inflatie kunnen verminderen.

 

 

Onafhankelijkheid
Volgens het WFP is het voordeel van het verzenden van voedselbonnen per sms dat vluchtelingen straks niet langer elke twee maanden naar een distributiecentrum hoeven te reizen om met een volle lading rijst, linzen, olie en ander voedsel terug te komen maar dat ze nu waar en wanneer ze het zelf willen hun voedsel kunnen inkopen. Dit geeft hen meer onafhankelijkheid en waardigheid. Naast deze digitale voedselbonnen blijven de gezinnen tijdens de proef overigens nog wel vijftig procent van hun rantsoen via het gangbare distributiekanaal ontvangen.

 

Ook kunnen de vluchtelingen nu makkelijk verse goederen zoals kaas en eieren inslaan, goederen die vanwege de beperkte houdbaarheid meestal niet in de voedseldistributiecentra te krijgen waren. Ook voor het WFP heeft het systeem voordelen. Zo hoeft de hulporganisatie minder transportkosten te maken voor het distribueren van goederen.

Voedseltop
Maandag begint in Rome de internationale voedseltop die door de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties wordt georganiseerd. Aan de vooravond van de top heeft FAO-voorman Jacques Diouf opgeroepen tot een wereldwijde hongerstaking uit solidariteit met de 1 miljard hongerigen in de wereld.

 

In Syrië verblijven 1,2 miljoen Irakezen, van hen ontvangen 130.000 regelmatig voedselhulp van het WFP veel van hen hebben een mobiele telefoon. De afgelopen twee jaar heeft het WFP deze mensen ook al regelmatig bestookt met sms’jes met informatie over waar en hoe laat voedsel zou worden uitgedeeld.

 

Hulporganisaties delen al langer voedselbonnen of contant geld uit aan hulpbehoevenden. Volgens het WFP is het voor het eerst dat dit per sms gebeurt.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons