Top 5: machtige vrouwen in de hulp

13-09-2011
Door: isonline
Bron: OneWorld
Kathleen Ferrier

Opvallend is dat de nummer één in dit rijtje ook koploper is in de eregalerij van machtige politici. Kathleen Ferrier wordt niet alleen beschouwd als de meest invloedrijke politicus, maar ook als de meest invloedrijke vrouw binnen ontwikkelingssamenwerking. Hoewel op de gemiddelde werkvloer binnen de ontwikkelingssector de vrouwdichtheid opvallend hoog is, staan maar twee vrouwen in onze algemene top tien. Hoe kan dat? Volgens ingewijden gebruiken vrouwen hun ellebogen minder en kloppen ze zichzelf niet op de borst bij elk succesje. Ferrier: “Vrouwen oefenen op een andere manier invloed uit. Minder zichtbaar, maar zeker zo effectief. De volgende keer dat jullie een top tien maken, zal die er heel anders uitzien. Daar gaan veel meer vrouwen in voorkomen, let op mijn woorden.”

1. Kathleen Ferrier
Kathleen Ferrier (1957) is woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking van het CDA. Ze heeft tien jaar ervaring met ontwikkelingswerk in Chili en Brazilië en is Kamerlid sinds 2002. Zij was een van de twee Kamerleden binnen haar partij die openlijk stelling nam tegen de PVV. Ferrier is de belangrijkste voorvechter voor ontwikkelingssamenwerking binnen de CDA-fractie. Binnen de huidige wankele politieke verhoudingen kan de stem van Ferrier de doorslag geven. Volgens sommigen wordt het tijd dat ze van die invloed gebruik gaat maken. Ferrier heeft 6340 volgers op Twitter, waar ze veel tweet over vrouwenzaken, zoals ‘Gesproken bij event vrouwencondoom. Moet meer gebruikt kunnen worden. Alleen al omdat het vrouwen zeggenschap over hun eigen lichaam geeft.’

2. Joke Brandt
Joke Brandt (1952) is de eerste vrouw die de functie van hoogste ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken bekleedt. Sinds eind 2008 is ze Directeur-Generaal Internationale Samenwerking. Eerder was ze ambassadeur in Eritrea en Uganda. Brandt helpt staatssecretaris Knapen zijn beleid door de Tweede Kamer loodsen. Ook zij is aangesloten bij de Worldconnectors, wat tot kamervragen van PVV’er Johan Driessen leidde: ‘Mag een lid van zo’n linkse pro-immigratie en pro-hulpclub wel een sleutelpositie bij Buitenlandse Zaken bekleden?’

3. Farah Karimi
Farah Karimi (Iran, 1960) is directeur van Oxfam Novib. Tot 2006 was zij Tweede-Kamerlid voor GroenLinks. Een directeur van Novib is per definitie machtig in ontwikkelingsland, maar anno 2011 toch minder dan vroeger.

4. Louise Fresco
Louise Fresco (1952) is hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam, lid van de raad van commissarissen van de Rabobank en niet-uitvoerend bestuurder van Unilever. Eerder was ze assistent directeur-generaal van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) in Rome. Geroemd worden Fresco’s opiniestukken in NRC Handelsblad. Daarin vroeg ze zich af wat China aan de honger in Afrika gaat doen, en legt ze uit dat het logischer (maar minder spectaculair) was geweest om Berlusconi te laten onderhandelen met Khadaffi, dan om militair in te grijpen.

5. Marcia Luyten
Econoom en cultuurhistoricus Marcia Luyten schrijft voor onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland en IS. Haar NRC-artikel ‘Gratis onderwijs en gezondheidszorg zijn slecht voor Oeganda’, werd gretig aangehaald door hulpcritici. ‘Mijn realistische stukken over Afrika waren bedoeld om hulp te verbeteren. Hebben bijgedragen aan haar afschaffing’, zegt ze op Twitter. Luyten adviseert ook achter de schermen.

Reacties