Top 5: machtige mannen uit het bedrijfsleven

13-09-2011
Door: isonline
Bron: OneWorld
Bernard Wientjes

In een kabinet met VVD en CDA (gedoogd door de PVV) is het vanzelfsprekend dat het bedrijfsleven meer invloed krijgt op het ontwikkelingsbeleid. En dat blijkt ook uit de top tien. Bernard Wientjes, nummer zeven in de algemene top tien, voert de lijst aan. Daarachter treffen we twee topmannen uit het Nederlandse bedrijfsleven (TNT en Unilever). Duurzaamheidsgoeroe Herman Wijffels is strikt genomen niet meer van het bedrijfsleven, maar drukt nog wel zijn stempel.

1. Bernard Wientjes
Voor het eerst is er een werkgeversvoorzitter met ideeën over ontwikkelingssamenwerking. Naar verluidt zei Wientjes ooit tegen Maxime Verhagen: ‘Geef ons die miljarden ontwikkelingsgeld maar, dan hebben we dat varkentje van die armoede binnen de kortste keren gewassen’.

2. Peter Bakker
Peter Bakker is FoB. FoB? Ja, dat betekent Friend of Bono. Op 1 januari 2011 stopte Peter Bakker als CEO van TNT, waar hij een partnerschap aanging met het World Food Programme (WFP). TNT helpt WFP met de logistiek, want slechte logistiek is volgens Bakker een van de voornaamste oorzaken van honger. Wat de 50-jarige Bakker nu gaat doen laat hij in het midden, al zegt hij in dagblad Trouw dat hij ‘zeker nog gaat duwen en trekken aan dat vreselijke probleem van honger’. Bakker is voormalig Worldconnector (maar kwam nooit opdagen) en voorzitter van de Raad van Toezicht van War Child.

3. Paul Polman
In 2009 werd Paul Polman (1956) Baas Pindakaas: zo noemen ze de CEO-positie bij Unilever. Polman heeft zich als eerste gemeld toen bekend werd dat het bedrijfsleven ruim baan krijgt in het ontwikkelingsbeleid. Vooral met betrekking tot het thema voedselzekerheid gaat Polmans Unilever een prominente rol spelen. Duurzaamheid is dankzij Polman een belangrijke pijler geworden in de Unilever-filosofie. In 2020 wil Polmans Unilever de uitstoot van CO2, het watergebruik en de hoeveelheid afval met de helft hebben teruggebracht. (En ondertussen de omzet verdubbelen.)

 

4. Herman Wijffels
Herman Wijffels (1942) is co-voorzitter van de Worldconnectors en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Eerder was hij voorzitter van de directie van de Rabobank Nederland, SER-voorzitter, en bewindvoerder bij de Wereldbank. Wijffels is het geweten van het CDA. En dat geeft hem invloed. Hoewel? Het laatste waar het CDA dezer dagen aan wil worden herinnerd, is aan het geweten.

 

5. Nanno Kleiterp
Nanno Kleiterp (1953) is aardig én betrokken én Worldconnector én directeur van een invloedrijke organisatie, de FMO, de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden.

Reacties