Achtergrond

Stemmen op je zestiende

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Argentinië heeft de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd van 18 naar 16 jaar. De wetswijziging zou de zittende president Christina Fernandez de Kirchner aan meer stemmen kunnen helpen.

Onder jonge Argentijnen is Kirchner erg populair. Jonge activisten voegen zich massaal bij de Campora-beweging, die bekend staat om haar luidruchtige demonstraties vóór het onorthodoxe beleid van president Fernandez.

Met de nieuwe wetgeving komen er naar schatting een miljoen jonge kiesgerechtigden bij. In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in 2013, zou Kirchner de extra stemmen goed kunnen gebruiken.

Tientallen leden van de oppositie liepen weg uit de rumoerige parlementsvergadering, waarin het voorstel woensdag in stemming werd gebracht. Uiteindelijk werd de motie aangenomen met 131 tegen 2 stemmen, zo meldt Al Jazeera.

Imago opkrikken
Tegenstanders van de nieuwe wet zien het slechts als methode van Kirchner om haar imago op te vijzelen. Sinds haar grote verkiezingsoverwinning vorig jaar, is haar populariteit flink afgenomen. Hoge inflatie en door de overheid opgelegde controles op de handel en geldkoers, hebben het vertrouwen in de president niet onaangetast gelaten.

Voorstanders van de verlaging van de kiesleeftijd zien het als een positieve maatregel, die Argentinië gelijk zou kunnen stellen aan vooruitstrevende buurlanden als Bolivia en Ecuador. Deze landen geven jongeren vanaf 16 jaar al langer kiesrecht.

Voor Argentijnen tussen de 18 en 70 jaar is stemmen verplicht. Voor de 16- en 17-jarigen die onder de nieuwe wet vallen, is het stemmen vrijwillig.

Grappig detail: voor het kopen van sigaretten moet je in het land nog wél boven de 18 zijn.

Bron: Al Jazeera

Beeld: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons