Achtergrond

Satellietbeelden voorspellen voedseltekorten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Senegalese boeren verkopen hun gewassen op de marktAan de hand van satellietbeelden is het heel makkelijk om te achterhalen hoeveel regen er in een bepaald gebied is gevallen en in het verlengde daarvan hoe de oogst zal uitpakken. Molly Brown, een wetenschapper bij NASA Goddard Space Flight Centre kwam op het idee om die  satellietbeelden te koppelen aan de graanprijzen. Met dit vraag- en aanbodmodel kunnen veranderingen in de voedselproductie en graanprijzen worden voorspeld en daarmee ook een eventuele hongersnood.

 

Brown kwam op het idee voor dit model toen zij in Niger verbleef, een land dat regelmatig wordt getroffen door droogte. Nigerese boeren kunnen slechts wat droogteresistente gewassen zoals gierst verbouwen. Als de oogst daarvan mislukt, zijn ze gedwongen om graan aan te schaffen. Als de graanprijzen op dat moment hoog zijn, kan dit lijden tot een hongersnood.

 

182612main_faminedatacombo_LO

 

Betere inschatting

 

Brown denkt dat het voor lokale overheden en hulporganisaties dankzij dit model makkelijker moet worden om een inschatting van de beschikbare hoeveelheid voedsel te maken. Zij zouden beter kunnen bepalen wanneer er voedsel moet worden ingekocht.

 

Voedselorganisaties lopen echter nog niet over van enthousiasme. Volgens Vanessa Rubin, van CARE International, die in een artikel van SciDev.net wordt geciteerd, wordt de prijs van voedsel niet alleen bepaald door de oogst. Een voorbeeld hiervan is Niger in 2005. Door het lamleggen van de regionale handel escaleerden destijds de graanprijzen waardoor miljoenen mensen verstoken bleven van voedsel.

 

D01109_Niger_op360Menselijk handelen

 

Volgens een collega van Brown, Jorge Pinzon, wordt er tot nu toe bij het maken van prijsmodellen alleen naar menselijk handelen gekeken en kan het geen kwaad om daarbij ook klimatologische gegevens te betrekken.

 

Brown heeft het model getest met historische gegevens van West-Afrika. De software is echter nog niet klaar om te worden verspreid. Volgens Brown is het model niet alleen geschikt voor landen die regelmatig met voedseltekorten te maken hebben.

 

Artikel van NASA Goddard Space Flight Centre over dit onderwerp

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons