Nederlandse adviseur Annan gooit handdoek in de ring

14-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Hamelink, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, was door Kofi Annan gevraagd hem te adviseren over de World Summit on the Information Society (WSIS), die woensdag begint. Tunesië is de gastheer van deze top.
 
Waarom Tunesië?
Tunesië was het land dat op het idee kwam om een conferentie over de informatiesamenleving te houden. Mede daarom besloot de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) de tweede ronde van de top in dit Noord-Afrikaanse land te houden.
Een van de belangrijke onderwerpen tijdens de top is vrijheid van internetgebruik. Tunesië staat er om bekend mensenrechten te schenden en media en activisten te censureren.
 
In het interview maandag in de Volkskrant zegt Hamelink dat de schendingen van mensenrechten in Tunesië onbespreekbaar zullen zijn. 'De Tunesische politie zal demonstraties onmogelijk maken. Tunesische mensenrechtenactivisten die praten met buitenlanders zullen na de conferentie worden opgepakt, vastgezet en gemarteld.'
 
Volgens Hamelink bestaat er een 'geweldige spraakverwarring' over het begrip informatiesamenleving. Tijdens de voorbereiding van de top stelde hij voor een academisch panel samen te stellen om de grote vraagstukken in kaart te brengen en oplossingen aan te dragen. Maar de ambassadeurs bij de VN reageerden negatief: 'Ze werden al lastiggevallen met burgers en mensenrechten, en dan ook nog een stelletje professoren erbij.'
 
Hamelink begon hoopvol aan zijn werk maar raakte al snel gedesillusioneerd. 'Deze top zou anders worden. Overheden en burgers zouden samen aan tafel zitten. Dat is niet gelukt. De meeste lidstaten willen dat niet. Staten nemen beslissingen, burgers kunnen gehoord worden als ze niet te lastig zijn.'
 
Door de WSIS niet bij te wonen wil Hamelink protesteren tegen de schending van mensenrechten in Tunesië. 'Persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting zijn essentieel voor de uitwisseling van informatie. Als je uitgerekend deze bijeenkomst houdt in een land dat de mensenrechten zo flagrant schendt, neem je het thema niet serieus.'
 
Schone schijn in Tunis
 
De Tunesische regering geeft ondertussen tegenstrijdige signalen. De 10.000 deelnemers aan de top moeten de indruk krijgen dat Tunesië een vrij land is dat klaar is voor de sprong naar de informatiesamenleving. Maar het regime van president Ben Ali wil vermijden dat kritische stemmen uit eigen land een forum krijgen.
 
De autoriteiten hebben tientallen studenten vrijgelaten die zich op 'subversieve' sites op het internet hadden gewaagd - een vergrijp waarop tot 30 jaar cel staat. Maar de afgelopen dagen zijn weer enkele Tunesische mensenrechtenactivisten en buitenlandse journalisten hard aangepakt.
 
Dissidenten melden dat hun telefoonaansluiting werd  hersteld, om kort erna  weer afgesloten te worden. In de internetcafés waren verboden websites als die van Amnesty International en Reporters zonder Grenzen een tijdlang toegankelijk, maar later toch weer off line.
 
Twee dagen voor het begin van de top is het ook nog altijd niet duidelijk of een parallelle top van burgerorganisaties kan plaatsvinden in Tunis. 
 

 


Interview de Volkskrant
Dossier digitale Kansen

Reacties