'Eigen dingen doen en eigen regels bepalen'

27-07-2005
Door: Marjolein Ekkelboom
Bron: OneWorld

 

Regillio Simons

Onafhankelijkheid is dat je alles op je eigen manier kan doen en zoals jij het voor ogen hebt. Dat je je doel kan bereiken. Het is een hele gebeurtenis voor ons Surinamers, de onafhankelijkheid. Wij zijn een trots volk dus we willen graag onafhankelijk zijn en op eigen benen staan. We willen naar de buitenwereld kunnen laten zien dat we daartoe in staat zijn.

 

Nigel de Jong

Onafhankelijkheid is belangrijk. Suriname is een buurland van Nederland. We moeten het nu zelf doen. Suriname is nu nog een derdewereldland en we krijgen nu nog hulp van buiten maar we zijn wel onafhankelijk. We kunnen onze eigen dingen doen en eigen regels bepalen. Dat is wel belangrijk.

 

Ryan Babel

Ik heb het niet echt meegemaakt, maar het was wel een belangrijk onderwerp. Daar sta je dan wel even bij stil. Onafhankelijk zijn betekent een stukje vrijheid. Dat je iets te zeggen hebt over jezelf.

 

Mario Melchiot

Dat is een keerpunt voor alle Surinamers onderling. Dat alle Surinamers zich realiseren dat ze zelf dingen mogen bepalen. Ja, natuurlijk zijn er mensen die het positief zien, maar ook negatief. Elk land wil op een gegeven moment op zijn eigen benen staan en dat wilde Suriname ook. Voor mijzelf is dat anders. Toen ik uit Suriname kwam als jonge jongen hield ik mij daar niet mee bezig. Ik was al blij dat ik mijn eigen ticket kon betalen om naar Suriname te gaan.

 

Quintis Ristie (gangmaker)

Onafhankelijkheid betekent zelfstandigheid. Zelf verantwoordelijk zijn voor je daden. Zelf verantwoordelijkheid kunnen dragen. Je bent in deze wereld nooit onafhankelijk van mensen. Maar we zijn onafhankelijk als we voor de consequenties kunnen instaan voor de dingen die we zelf doen.

 

Stanley Menzo

Wat het voor mij betekent? Niet veel bijzonders eigenlijk. Ik weet dat Suriname onafhankelijk is geworden in 1975 en verder niks. Ik weet niet hoe het was in Suriname ik ben in 1970 naar Nederland gekomen ik kan dus geen vergelijking maken. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik onderdrukt ben. Het leven dat ik nu leid is onafhankelijkheid voor mij. Ik ben afhankelijk maar ook onafhankelijk. Ik ben afhankelijk van bepaalde mensen en dingen maar ik ben ook onafhankelijk als ik het over mezelf heb. Maar onafhankelijk in verband met Suriname kan ik niet plaatsen. Ik heb er geen gevoel bij.

 

Winston Bogarde

Onafhankelijkheid voor mij is dat je financieel, mentaal, geestelijk en  lichamelijk alles kunt doen wat je wilt. Suriname is nu een vrij land. Vrij in je denken en doen. We werken er aan. We werken aan een beter Suriname.

 

Bestuurslid Humberto Tan

Ik denk dat de onafhankelijkheid van Suriname te snel is gekomen. Ik kan begrijpen dat je als land onafhankelijk wil worden maar zoals het toen destijds gegaan is is veel te snel. Dat zie je ook aan de ontwikkeling van het land. Het is goed dat een land de ambitie heeft onafhankelijk te worden  ik denk dat 30 jaar onafhankelijkheid een begin is maar ik hoop dat de volgende dertig jaar beter gaan worden.

 

 

suriprofsgroepsfoto500
Foto: Suriprofs

 

 

 

Suriprofs

Reacties